Булінг серед дітей під час війни: що загрожує українському суспільству

Булінг серед дітей під час війни: що загрожує українському суспільству

Кількість вчинення злочинів дітьми у 2023 році зросла на 28 %. Значну частину у цій категорії проваджень займає вчинення насильницьких дій із застосуванням електронних технологій, у тому числі дій, пов’язаних з булінгом.

Так само зросла кількість злочинів щодо дітей. Такої ситуації ми не спостерігали останні десять років і передусім це пов’язано з впливом війни. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Офіс Генерального прокурора».

Про це в ефірі національного телемарафону розповіла начальниця Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу Генерального прокурора Юлія Усенко.

«Кібербулінг – це новий виклик, який може сколихнути наше суспільство. Діти фільмують свої дії і публікують відео в соцмережах. Інтернет, на жаль, не має кордонів і стовідсоткових алгоритмів блокування цього контенту. Відтак протягом тривалого часу дитина віктимізується. Треба якомога більше говорити про те, що це може мати наслідки не лише для самих дітей, а й безпосередньо для тих, хто є постраждалими».

Для протидії булінгу важливо розуміти два важливих аспекти. Перше – відповідальність керівників закладів освіти, гуртків тощо. Мова йде про своєчасне реагування на такі випадки та планування заходів для запобігання булінгу. Друге – батьки не повинні бути осторонь. Дитина повинна знати, що вона може відкрито розповісти про насильство чи знущання щодо неї та отримає захист і підтримку. Адже замовчування може мати більш негативні наслідки.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

«Всі дотичні служби теж мають реагувати на випадки булінгу, щоб максимально виховувати у дітей правила мирного врегулювання конфліктів, аби вони не оступалися і не вчиняли злочини, які потім можуть нашкодити їхньому життю. Важливо формувати нульову толерантність у дітей до будь-якого прояву насильства та жорстокого поводження. Тільки тоді ми зможемо подолати це явище».

За результатами аналізу у 2023 році втричі збільшилася кількість притягнення до адміністративної відповідальності батьків за булінг, вчинений їхніми дітьми. Лише за 7 місяців 2024 році фактично досягнуто минулорічний показник. Це може означати, що вік дітей, які вчиняють булінг, зменшується.

«Ми визначили, що ми не лише фокусуємося на притягненні до відповідальності дітей за булінг. Дуже важливо більше працювати над тим, щоб діти – і які вчиняють кримінальні правопорушення, і які потерпають від них –отримували допомогу та підтримку, аби знизити градус агресії в суспільстві».

Якщо батьки помітили, що їхня дитина стала жертвою булінгу і заклад освіти не реагує, вони можуть самостійно повідомити про це Національну поліцію України. Також можна отримати детальну інформацію чи роз’яснення за номером дитячої «гарячої лінії»: 116 111 або 0 800 500 225.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *