Через програму «5-7-9%» лізинг став неконкурентним

Урядове субсидіювання рефінансування кредитної заборгованості під 0% робить лізинг на комерційних умовах нецікавим для малого та середнього бізнесу.

Про це розповіли банкіри під час круглого столу «Кредитування агросектору: які продукти фінансування бізнесу банки пропонують клієнтам».

«Поки до програми «5-7-9%» не включать лізинг, він буде неконкурентним в порівнянні із кредитуванням купівлі техніки. Лізинговий портфель у нас розвивається два роки, щорічно зростав, але вже в I кварталі клієнти, які мали діючий лізинг, просили рефінансування під 0% в рамках програми «5-7-9%». Ми розуміємо, що це конкуренція цін. Тому в «5-7-9%» мають додати лізинг, інакше продукт буде неконкурентним», – заявив керівник розвитку продажів агронапрямку ПУМБ Володимир Онищук.

Заступник директора департаменту малого та середнього бізнесу Укргазбанку Микола Алфьоров впевнений, що коли лізинг буде включений до програми «5-7-9%», «це надасть поштовх сегменту».

«Програма 5-7-9% буде поширюватися на лізинг», – розраховує начальник управління лізингу Креді Агріколь Банку Юрій Василенко. Він активно розвиває лізинг пів року. «Ми вирішили запустити лізинг, щоб клієнт вирішував, що йому вигідніше – кредит чи лізинг. Є ті, хто полюбляє володіти – їм потрібен кредит, а є ті, хто готовий на лізинг, сприймаючи банк як партнера», – каже банкір.

У прибічників лізингу є багато аргументів. «Причина № 1 – виробники і дилери можуть надати лізинговій компанії чи банку великі знижки на купівлю об’єкту лізингу, які не зможе отримати клієнт, якщо звернеться до виробника. Банки та лізингові компанії мають доступ до якісних страховиків і отримують тарифи, які недоступні звичайному клієнту. Держоргани не можуть арештувати це майно, оскільки воно належить лізингодавцю. І ці об’єкти не можуть бути включені до ліквідаційної маси під час банкрутства. Минулий рік показав, що портфель лізингу досяг 26 млрд грн. І приріст щорічно на 10-20% – це позитивна тенденція», – розповів Юрій Василенко.

Заступниця голови правління з корпоративного бізнесу Банку Кредит Дніпро Тетяна Поплавська каже, що раніше аграрії не розуміли лізинг. «Зараз все змінилося. Аграрії приходять до постачальника техніки, до продавця і кажуть: «Я хочу лізинг». Він знає, що це дешевше, ефективніше, – каже вона. – Зараз ми фактично маємо монополіста – «ОТП Лізинг». Але хочеться створити конкуренцію. Ми намагаємося в найближчий час приєднатися до пулу банків, які надають лізинг з балансу. І я очікую, що основна маса фінансування основних засобів в агровиробництві буде йти через цей продукт».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *