Через війну в Україні Швейцарія готова переглянути свою нейтральну позицію

Через війну в Україні Швейцарія готова переглянути свою нейтральну позицію

У Швейцарії експертна робоча група з питань безпеки, створена Міністерством оборони, виступила із пропозицією до уряду країни переглянути нейтралітет на користь військового співробітництва з НАТО та Європейським Союзом (ЄС). 

Як зазначається, причиною такого можливого кроку є факт військового нападу росії на Україну. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Апостроф».

Видання навело уривки з доповіді, яку отримало у розпорядження, над якою працювали дипломати, посадовці та службовці Міноборони. Її рекомендації мають лягти в основу стратегії безпеки Швейцарії на 2025 рік.

“Після нападу росії на Україну нейтралітет знову став предметом політичних дебатів як усередині країни, так і за кордоном. Тиск на Швейцарію з метою прояснити свою позицію зростає”, – йдеться у доповіді.

У документі наголошується на необхідності часткової відмови від політики нейтралітету, що діє з 1515 року, через посилення загроз для країн Європи з боку рф.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Зокрема, ініціатори доповіді рекомендують зняти заборону на реекспорт зброї. Зараз в країні заборонений продаж озброєння країнам, котрі перебувають у стані війни. Як випливає із доповіді, торік експорт зброї скоротився на 27%, до 746 млн євро. Одним із факторів скорочення стала відмова постачати іншим країнам зброю для України, що може містити швейцарські компоненти.

Окрім того, експерти рекомендують зміцнити військову промисловість Швейцарії шляхом активізації офсетної політики та отримання доступу до програм озброєнь Євросоюзу та Північноатлантичного альянсу.

Раніше ми писали, що Україна на тлі війни двосторонні договори про співробітництво у галузі безпеки уклала вже з 25 країнами, які передбачають надання Києву довгострокової військової, фінансової та іншої підтримки для захисту від збройної агресії РФ. Більшість з них підписані з країнами НАТО.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *