Черкаський ТЦК відповідає на найпоширеніші запити громадян про штрафи та повістки поштою

Черкаський ТЦК відповідає на найпоширеніші запити громадян про штрафи та повістки поштою

Протягом серпня кількість звернень до черкаського територіального центру комплектування не змінилася. Люди приходять із врученою повісткою, оформити відстрочку чи оновити дані.

Коли військовозобов’язаним чекати штраф за непоновлення даних та чи почали надсилати повістки поштою — Суспільному розповіла речниця черкаського ТЦК Аліна Кривошея. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Суспільне Мовлення».

Черкаський ТЦК відповідає на найпоширеніші запити громадян про штрафи та повістки поштою

Речниця Черкаського обласного ТЦК та СП Аліна Кривошея. Суспільне Черкаси

Зі слів Аліни Кривошеї, кількість відвідувачів за останній місяць не змінилася. Її не називають з метою безпеки.

“Основна категорія, яка звертається — явка по повістці для військовозобов’язаних чоловіків. Також це відстрочки або оновлення чи зміна даних. В один день може бути менше людей, а наступного — значно більше. У нас працює електронна черга, за якою реєструються військовозобов’язані. Візуально здається, що людей менше, але вона не значно знизилася від того періоду, коли були останні дні оновлення даних”, — деталізувала речниця.

Не змінилася і відповідальність для порушників правил військового обліку під час дії воєнного стану, додала Аліна Кривошея:

“Не варто прив’язуватися до дати 16 липня, бо штрафувати могли також за порушення військового обліку. Це знову-таки непоновлення даних, втрачений військово-обліковий чи не змінений по віку військово-обліковий документ тощо. Наприклад, чоловікові 36 років, а дотепер ходив із приписним посвідченням. За це так само є адміністративна відповідальність за статтями”.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Черкаський ТЦК відповідає на найпоширеніші запити громадян про штрафи та повістки поштою

ТЦК та СП в Черкасах. Суспільне Черкаси

Штраф однаковий: і за неоновлення даних, і за порушення військового обліку — від 17 до 25 з половиною тисяч гривень.

Штраф можуть накласти протягом трьох місяців з дати виявлення правопорушення, пояснила речниця. Але не пізніше року з дати вчинення.

Із середини липня військовозобов’язані почали отримувати повістки в ТЦК поштою рекомендованим листом.

“У ТЦК буде надходити інформація про те, чи лист був вручений, про що має бути відмітка, чи була відмова від вручення, теж із відміткою, чи людина не живе за місцем реєстрації і не оновила дані про місцеперебування. Згодом передається інформація до органів Нацполіції про адміністративне затримання військовозобов’язаного. Якщо ж правоохоронці не зможуть його затримати, йому надсилають вимогу — також поштою. “.

Якщо протягом десяти днів людина не з’являється за цією вимогою, документ скеровують до суду для ухвалення рішення про тимчасове позбавлення права керувати транспортним засобом.

Втім, такі постанови суду про накладення штрафу деякі військовозобов’язані нині оскаржують, розповів юрист Ростислав Кравець:

“Відповідно до тих останніх змін, які були внесені в кодекс про адміністративне правопорушення, норми цих статей не можуть застосовуватися, якщо Міноборони має доступ до відповідних державних баз і реєстрів. А Міноборони має доступ, у нас бронювання навіть відбувається за допомогою “Дії”. Було оприлюднено дослідження з реєстру оскаржених штрафів, і наскільки я пам’ятаю, там 88% штрафів були скасовані. Повинні бути фахові юристи, які будуть представляти інтереси ТЦК, бо надалі це може оскаржуватися. При тому, що в деяких людей керування транспортом це єдине джерело для існування”.

Місцевий житель Михайло Колісниченко ходив до ТЦК, щоб отримати направлення на військово-лікарську комісію:

“Я не записувався попередньо. У мене просто закінчувався термін, шість місяців, то я і звернувся. Прийшов до віконця, дали направлення, піду на ВЛК”.

Михайло — військовий. Із 2023 був на Луганському напрямку, де отримав поранення.

Черкаський ТЦК відповідає на найпоширеніші запити громадян про штрафи та повістки поштою

Місцевий житель Михайло Колісниченко. Суспільне Черкаси

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“Мене на шість місяців було звільнено, прийшов проходити повторно. Я не знаю, що буде, пройду ВЛК, а там буде видно. Інвалідність уже у мене”, — розповів він.

24-річний Максим Артеменко приносив до ТЦК документи, що підтверджують інвалідність:

“У мене перша група, тому я приніс всі документи. Після оновлення в “Резерв+” мені сказали з’явитися до ТЦК, то я прийшов”.

Місцевий житель Роман приходив по військовий квиток:

“Я проходив медкомісію два місяці тому, потім вийшов новий закон і мені знову треба проходити медкомісію, от я проходжу знову медкомісію і дуже “щасливий” від цього. В мене чомусь вилучили військовий квиток після медкомісії і я прийшов по нього. Раніше я був обмежено придатний, тепер придатний, чи якась інша категорія”.

Черкаський ТЦК відповідає на найпоширеніші запити громадян про штрафи та повістки поштою

Місцевий житель Максим Артеменко. Суспільне Черкаси

Нагадаємо, 16 липня сплив 60-денний термін, протягом якого військовозобов’язані мали оновити свої військово-облікові дані. Це передбачено змінами до закону про мобілізацію, який набув чинності 18 травня. За непоновлення даних передбачена адміністративна відповідальність.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *