Чи можна не пред’являти COVID-сертифікат, посилаючись на медичну таємницю

Із цього питання є різні думки — на чому вони ґрунтуються.

Міністерство охорони здоров’я на своєму офіційному сайті повідомило, що відповідно до статті 39-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні. 

«Тобто медична таємниця містить звернення до лікаря чи діагноз, а в документах про вакцинацію цих жодних відомостей немає. Таким чином, правоохоронці під час перевірок дотримання карантинних правил можуть вимагати у громадян пред’явити COVID-сертифікат, не порушуючи при цьому закон», — ідеться в повідомленні.

Однак юрист Ростислав Кравець нагадує, що ще у травні МОЗ офіційно визнавав вакцинальний статус медичною таємницею.

Чи можна не пред’являти COVID-сертифікат, посилаючись на медичну таємницю

Ростивлав Кравець говорить, що ні МОЗ, ні Нацполіція не мають повноважень трактувати норми законодавства.

«На думку більшості юристів, медична таємниця при пред’явленні COVID-сертифікату порушується, тому що фактично розкривається медична інформація — звернення до лікаря і проходження певних медичних процедур, зокрема і вакцинація», — говорить юрист.

Він вважає, що такі «абсурдні роз’яснення» зі ствердженням, що при пред’явленні COVID-сертифікату не розкривається медична таємниця, робляться від безвиході.

«Якщо ви подивитеся, то ні на сайті Міністерства охорони здоров’я, ні в Фейсбуці Національної поліції ця інформація ніким не підписана. Тобто немає відповідальної особи, яка її надала. Просто якийсь веб-редактор щось там розмістив, скопіювавши з американського сайту. Коли очільник Нацполіції чи МОЗ вийде і скаже: «Я вважаю, що це ось так», це буде інша справа. А так виявляється, що на сайтах міститься якась інформація, яка завтра може зникнути.

Якщо ви направите запит, хто її розмістив, то з’ясується, що це якийсь старший помічник молодшого секретаря старшого позаштатного консультанта середньої ланки якогось незрозумілого Департаменту, і взагалі він не працівник цієї установи й не має юридичної освіти, просто вирішив викласти свою власну думку, ні з ким не погоджуючи», — сказав Ростислав Кравець у коментарі GreenPost.

Він нагадує, що законотворчим органом в Україні є Верховна Рада, тому слід зважати на те, що Апарат ВРУ вважає, що вакцинальний статус — це персональна інформація, яку не можна розкривати.

Чи можна не пред’являти COVID-сертифікат, посилаючись на медичну таємницю

Також юрист нагадує про публічну заяву першого заступника голови ВРУ Олександра Корнієнка про те, що вимога від нардепів їхніх даних про вакцинацію є порушенням законодавства про персональні дані.

«То кому ми повіримо — народному депутату, за якого проголосувала 73 % населення і який представляє законодавчу владу, чи якомусь аноніму, який начебто висловлює офіційну позицію, при цьому не зазначаючи, хто це сказав?

За чинним законодавством вакцинація — це медична процедура, відповідно є медичною таємницею. А говорити можна що завгодно. Наприклад, що Земля плоска — ви ж бачите, що вона плоска», — іронізує юрист.

GreenPost

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *