Чисті активи банків зменшилися на 2,2%

За І квартал року чисті активи банків зменшилися на 2,2%.

Такі дані надає НБУ.

Причиною стало зменшення вкладень у депозитні сертифікати Нацбанку та ОВДП.

«Динаміка кредитного портфеля була нерівномірною, проте в цілому він зріс. Квартальне зростання чистих гривневих кредитних портфелів у корпоративному сегменті становило 4,8%, валютних – 2,2% у доларовому еквіваленті», – йдеться у повідомленні НБУ.

За даними регулятора, державні банки продемонстрували найвищі квартальні темпи зростання гривневого портфеля – понад 10%.

Квартальні темпи зростання кредитів населенню уповільнилися до 0,7% унаслідок зменшення обсягу кредитів у березні. Під час воєнного стану кредити надавалися лише на поточні потреби клієнтів, натомість іпотечне та автокредитування майже не здійснювалися.

Частка непрацюючих кредитів знизилася за квартал на 3% до 27,1%. У березні фінустанови почали поступово визнавати погіршення якості кредитів, спричинене повномасштабними бойовими діями.

Збільшення вкладів клієнтів забезпечує стабільно високий рівень ліквідності банків.

Обсяги гривневих коштів фізичних осіб збільшилися за квартал на 10,8% за рахунок коштів на вимогу, в іноземній валюті – зменшилися на 8,6% у доларовому еквіваленті. Кошти суб’єктів господарювання знизилися за квартал на 13,1% у гривні та на 10,6% у іноземній валюті. Рівень доларизації коштів клієнтів за квартал залишився практично незмінним. Збиток сектору зумовлений необхідністю формувати резерви під очікувані втрати.

«Банківський сектор залишався операційно прибутковим, попри воєнні дії, однак необхідність формувати резерви під очікувані втрати вперше з 2017 року зумовила його збиток у І кварталі в розмірі 0,16 млрд грн, зокрема у березні – 10,1 млрд грн», – пояснили в Нацбанку.

Кількість збиткових банків за квартал зросла з 5 до 25 установ. На думку регулятора, надалі реалізація кредитного ризику буде головним фактором впливу на зниження капіталу банків. Національний банк не застосовуватиме до банків заходи впливу за недотримання вимог до капіталу та ліквідності під час воєнного стану, а після його завершення запевняє, що надасть достатньо часу для відновлення стійкості.

Нагадаємо, НБУ дозволив кредитним спілкам визначати рівень прострочення договорів кредиту відповідно до нових умов, пов’язаних із реструктуризацією зобов’язань за таким договором.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *