Цікавий список: з кого зняв санкції Зеленський?

Указ Зеленського №184/2020 продовжує дію санкцій для переважної частини списку, що був затверджений попереднім президентом Петром Порошенком.

Але є винятки: для частини осіб та організацій санкції були скасовані. Їх список варто уважно вивчити: з яких причин зняли санкції? Хто пролобіював рішення? Хто отримає політичні або економічні зиски?

По перше, рішення РНБО (затверджене указом Зеленського) відновлює доступ російського програмного забезпечення до українських бізнес-структур та державних органів.

Найбільше пощастило російському виробнику корпоративної інформаційної системи “Парус”. Одразу дев’ять компаній з цієї групи “випали” із санкційного списку. Враховуючи, що це програмове забезпечення використовується для керування держорганами, органами місцевого самоврядування, корпораціями – варто очікувати, що незабаром росіяни зможуть знову отримати доступ до важливої інформації з України. Наприклад, якщо поставити таку систему в Офісі Президента, не потрібно буде придумувати складних каналів зв’язку з Кремлем.

Ще три компанії з ІТ сфери тепер поза санкціями:

«Сапран Україна» – може отримати замовлення на SAP-системи від низки українських державних структур та важливих державних підприємств, наприклад, ДП «НАЕК» Енергоатом»

“Монт УА” – схоже, що підставами для введення санкцій стосовно цієї компанії у 2017 році була загроза того, що програмні продукти для державних органів та установ могли дозволити ФСБ РФ збирати специфічну інформацію та створювати передумови для кібератак на об’єкти української критичної інфраструктури. Тепер така загроза щезла?

“ГІСІНФО” – займалася до 2017 року розповсюдженням програмного забезпечення «КБ Панорама», від топографічних карт до інформаційних технологій в управлінні містом. Російська компанія «КБ Панорама» тісно співпрацює з тамтешнім міністерством оборони, ГРУ ГШ ЗС РФ, ФСБ.

По-друге, з під санкцій була виведена значна кількість офшорних компаній, що там перебували: “Гордон Солюшн ЛТД”, “Паверфул Чойс Тех ЛТД”, зареєстровані на Віргинських островах, “Рок Ренч Пропертіз C.A.” – Панама, а також “Глобал Геймс ЛТД” (“Global Games Ltd”) і “Новастар Груп ЛТД” – обидві зареєстровані в Белізі.

По-третє, санкції зняли з російського підприємця Карена Григоряна та з групи компаній, які з ним пов’язують: Кремнійполімер, Корона-2000 та інших. Також у санкційному листі відтепер відсутній ще один російський бізнесмен, Сєрґєй Токарєв (аутсорсингова компанія Lucky Labs).

По-четверте, санкції зняли з кількох громадян України, які допомагали проводити “вибори” у ЛНР/ДНР (не виключено, це було зроблено за домовленостями між Кремлем та офісом президента Зеленського).

По-п’яте, імовірно, в рамках підтримки світового фашизму, Зеленський зняв санкції з онучки Беніто Муссоліні, Алессандри – яка за сумісництвом є агентом впливу Путіна в Італії (була спостерігачем на “виборах” у “ЛНР/ДНР”). Алессандра Муссоліні в Італії заснувала та очолювала фашистську партію “Соціальна дія”.

Нарешті, по-шосте, санкції були зняті з російського олігарха Алєксєя Фєдоричєва: сировинного трейдера, спонсора ФК “Монако”. Цей олігарх – принаймні, в минулому – був власником терміналів у порту Южний.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *