Цікавість українців до фінансових послуг впала

Порівняно з 2017 роком зацікавленість українців у фінансових послугах знизилась з 63% до 58%, а 42% населення взагалі цим не цікавиться.

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування українських споживачів фінансових послуг, проведеного Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у грудні 2019 року.

Так, якщо два роки тому 63% українців зазначали зацікавленість у фінпослугах проти 37% тих, хто «скоріше не цікавиться», то в минулому році це співвідношення склало 58% проти 42%.

Також 22% опитаних стверджують, що взагалі не мають банківських рахунків.

При цьому за останні два роки 76% українців не мали жодної проблемної ситуації у взаємодії з банками.

За даними дослідження частка опитаних, що зберігають понад половину своїх коштів у банку, зросла з 8% до 13%, а отже, довіра до банків поступово відновлюється. Важливо, що фактор недовіри до банків перестав згадуватися як провідний чинник відсутності банківського рахунку.

«Отримані результати дослідження, в першу чергу, це маркер для нас – ми бачимо напрями розширення своєї діяльності для збільшення обізнаності громадян про механізми захисту їхніх прав вкладників і коштів у банках», – зазначила директор-розпорядник Фонду гарантування Світлана Рекрут.

«За результатами опитування ми побачили не лише як змінилися фінансові настрої та поведінка українців, а й ті напрямки, в яких Фонд має докласти зусиль для підвищення рівня обізнаності громадян про систему гарантування вкладів. Наприклад, було недостатньо знань про особливості гарантування вкладів у валюті чи відкритих онлайн», – заявив заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.

Зокрема дослідження демонструє, що більшість українців знають про гарантування вкладів у гривні (обізнаність зросла з 67% до 86%) та у валюті (обізнаність зросла з 51% до 59%).

Майже половина респондентів обізнана з розміром максимальної гарантованої суми відшкодування. Однак зросла кількість тих, хто вважає, що гарантовану суму варто збільшити.

Так, у 2017 році частка опитаних, які задоволені поточним рівнем відшкодування, становила 47%, а у 2019 році – скоротилася до 41%. Показовим є той факт, що зростає важливість інтернету й соціальних мереж як джерела достовірної інформації про фінансові послуги, а важливість телебачення, навпаки, зменшується.

Опитування проводилося дослідницькою агенцією Info Sapiens серед 2 144 респондентів віком від 18 років, які декларували щонайменше мінімальний рівень зацікавленості інформацією щодо фінансових послуг в Україні, у грудні 2019 року.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *