Дайджест протестів у росії: спроба зупинити "потяг війни"

Дайджест протестів у росії: спроба зупинити “потяг війни”

У серпні минулого року житель Омська підпалив релейну шафу на залізниці. Він розповів, що хотів зупинити постачання на фронт. Його засудили на 16 років колонії суворого режиму за статтями про держзраду, диверсію та участь у діяльності терористичної організації.

Диверсії

Партизани спалили вантажівку, у якій, імовірно, перебувало 30 російських безпілотників. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

У Волгоградській області партизани спалили релейну шафу. Вони прагнули загальмувати перекидання російської військової техніки в Україну. “Цей об’єкт дуже важливий для путінського режиму з погляду логістики. Ця станція — важливий вузол, через який військові потяги йдуть до Криму та Ростова. Тепер в окупантів будуть із цим проблеми. Це помста за Авдіївку!” — йдеться в телеграмканалі партизанської групи “АТЕШ”.

Дайджест протестів у росії: спроба зупинити "потяг війни"

Пікети, мітинги, антивоєнні акції

Родички мобілізованих продовжують проводити щотижневі акції з вимогою повернути їхніх близьких додому. Цього разу акції відбулися біля Могили Невідомого Солдата в Москві, на Марсовому полі в Санкт-Петербурзі, а також у Новосибірську, Челябінську, Єкатеринбурзі та Самарі.

Дайджест протестів у росії: спроба зупинити "потяг війни"

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

У Єкатеринбурзі під час покладання квітів затримали 5 осіб, одного з них заарештували на 8 діб.

Дайджест протестів у росії: спроба зупинити "потяг війни"

Переслідування

У 2022 році активіст з Обнінська Тимофій Радзіховський розклеював антивоєнні наліпки. За два роки щодо нього порушили справу про “дискредитацію армії” і призначили штраф 30 тисяч рублів. За словами адвоката, доказом у справі слугують отримані під тортурами свідчення друга обвинуваченого. Зараз Тимофій перебуває в Нідерландах і оформлює політичний притулок.

У серпні 2023 року житель Омська підпалив релейну шафу на залізниці. Він розповів, що хотів зупинити постачання на фронт. Його засудили на 16 років колонії суворого режиму за статтями про держзраду, диверсію та участь у діяльності терористичної організації.

Колишній депутат Міської думи Комсомольська-на-Амурі Олег Паньков розміщував в особистих соцмережах антивоєнні пости, за що його оштрафували на 30.000 рублів у 2022 році. Останнім часом він надавав юридичну допомогу сім’ям загиблих військових, допомагаючи домогтися від влади компенсації. 15 лютого до чоловіка прийшли з обшуком у кримінальній справі про “дискредитацію армії”.

Мешканка Бєлгородської області публікувала антивоєнні відео в TikTok. За доносом Катерини Мізуліної на Анфісу Головних завели справу про дискредитацію армії. Дівчину оштрафували на 30 000 рублів.

Священник зі Свердловської області Едуард Чаров відкрито критикував війну в соцмережах, а під час мобілізації переховував тих, хто не хоче воювати, у своєму притулку для бездомних. Навесні 2023 року його двічі оштрафували за дискредитацію армії, а зараз порушили справу про виправдання тероризму через саркастичний коментар щодо підпалу військкомату. Наразі священнику заборонили користуватися інтернетом.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

У Москві студентку НДУ ВШЕ оштрафували на 30 тисяч рублів за статтею про дискредитацію армії. Дівчина залишила антивоєнний коментар у “ВКонтакте”.

Відмова воювати

У 2022 році жителю Омська Владиславу Креніку прийшла мобілізаційна повістка. У військкоматі він одразу попросив перевести себе на альтернативну цивільну службу і, крім того, надав довідки про проблеми зі здоров’ям. Йому відмовили. Коли Владислав дізнався, що його з товаришами по службі відправляють на війну, він покинув частину. Через це його засудили на п’ять років колонії-поселення.

Місто говорить

У Томську з’явився стихійний меморіал у пам’ять про загиблих під час обстрілу Харкова. До пам’ятника жертвам політичних репресій принесли квіти і табличку “Харків Україна”.

Дайджест протестів у росії: спроба зупинити "потяг війни"

У супермаркеті Санкт-Петербурга знайшли листівку з проукраїнськими віршами і закликом повісити Володимира Путіна. Силовики порушили кримінальну справу про заклики до тероризму. До цього аналогічні листівки вже знаходили в цьому ж магазині. Підозрювані, подружжя Анастасія Дюдяєва та Олександр Доценко, перебувають у СІЗО з 24 січня.

По всій росії люди продовжують антивоєнну агітацію. У містах з’являються графіті, листівки, зелені стрічки.

Дайджест протестів у росії: спроба зупинити "потяг війни"

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *