Данилюк попередив про загрозу «схематозу» в Нацдепозитарії

Голова наглядової ради Нацдепозитарію, ексміністр фінансів Олександр Данилюк розкритикував «новую кадрову» політику президента Володимира Зеленського.

«Як ви розумієте, призначенням партнерки по бізнесу Андрія Єрмака та музейниці, Рози Тапанової, членом наглядової ради Ощадбанку справа не закінчується. Розвал державних органів влади та державних компаній набирає обертів», – зазначив колишній член команди Зеленського, екссекретар РНБОУ Олександр Данилюк.

За його словами, зараз розпочалася атака на Національний депозитарій. «Сьогодні зранку почав працювати новий склад Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. І першим та єдиним рішенням комісії стало ініціювання заміни наглядової ради Національного депозитарію, яку я очолюю. Нагадаю, шо нацкомісія є одним із акціонерів Нацдепозитарію», – написав він.

На його думку, причина звільнення наглядової ради, «яку призначили лише півроку тому», полягає у тому, що зараз вона проводить конкурс на голову правління НДУ – заявки приймаються до 16 квітня. У чинного голови Міндаугаса Бакаса завершується 5-річний контракт.

«У представників чинної влади є принцип – назначати на всі позиції наближених для себе людей. Це звичайно протирічить передвиборчим обіцянкам, але ….. Зрозуміло, що спроби цих людей протягнути наближених до себе кандидатів стикнулися з принциповою позицією наглядової ради – жодного кумівства, перемогти має найбільш професійний та достойний кандидат. І в цьому наглядова рада НДУ для них як кістка в горлі. Тому для них єдиним варіантом рішення стало дострокове припинення повноважень наглядової ради», – написав він.

Пан Данилюк каже, що це рішення без обговорення підтримали нові члени НКЦПФР, які пропрацювали на своїх посадах по три години.

Зеленський 1 квітня призначив нових членів НКЦПФР: Іраклія Барамію, Юрія Бойка, Юрія Шаповала, Ярослава Шляхова. П’ятим членом НКЦПФР залишився Максим Лібанов, повноваження якого закінчуються в лютому 2024 року.

З 23 лютого НКЦПФР очолив Руслан Магомедов, позаштатний радник керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

«Це ще раз підтверджує деградацію рівня людей, яких ця влада призначає на ключові державні позиції. Вони слабкі та залежні. Далі все просто. НКЦПФР звільняє наглядову раду НДУ на наступних загальних зборах акціонерів та призначає туди лояльних людей, які на «конкурсі» обирають потрібного голову правління НДУ. А далі Нацдепозитарій повернеться до схематозу, який був викоренений професійною роботою чинного керівництва. Я так розумію, що схеми повернуться і в інші сфери, які регулюються нацкомісією», – заявив пан Данилюк.

Збори акціонерів Нацдепозитарію заплановані на 26 квітня, де зокрема розглянуть питання виплати дивідендів і підвищення винагороди незалежним директорам до 400 тис. грн.

Член наглядової ради державного ПриватБанку Роман Сульжик під заявою пана Данилюка у Facebook зазначив, що в той час, коли пан Сульжик став головою наглядової ради НДУ після Революції гідності, «там дійсно було пекло». «”Смотрящіє” від Ахметова, використовувався софт, який контролювався не НДУ, а сторонніми людьми, постійні інціденти, які були схожі на «схематоз». Міндаугас тоді виграв конкурс на голову НДУ, і він зачистив організацію, встановив новий софт, налагодив відносини з ринком», – написав він.

Сульжик додав, що зараз НДУ працює як «нудна організація, яка просто і надійно веде реєстр власників цінних паперів». «Сподіваюся, це якийсь false alarm (помилкова тривога. – Ред.)», – зазначив він.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *