День Святого Валентина: що побачимо в обмінниках

Останні дні для гривні на валютному ринку пройшли дуже непросто.

Вже з вівторка нацвалюта перестала зміцнюватися на міжбанку, а курс долара і євро почав рости.

У підсумку, за 8?12 лютого безготівковий долар подорожчав майже на 16 копійок — з 27,72 / 27,745 грн до 27,88/27,90 грн, а євро виріс відразу на 34 копійки — з 33,37/33,40 грн до 33,72/33,74 грн. Через коливання цін на нафту лихоманило і рубль. Його котирування на міжбанку на момент завершення сесії п’ятниці досягли 0,3766/0,3770 грн.

Основною причиною зростання котирувань долара був активний викуп Нацбанком надлишку пропозиції на міжбанку. На початку це знизило тиск на курс американської валюти, а потім спровокувало перевищення попиту над пропозицією.

По євро спрацювали відразу два чинники:

міжнародний — євро виріс відносно долара;

український — зростання котирувань долара на нашому ринку призводило до автоматичного перерахунку курсу євро і щодо гривні через співвідношення пар євро/долар і долар гривня.

На те, що відбувається на міжбанку, реагував і готівковий ринок, де котирування поступово теж стали зростати. Ввечері 12 лютого долар обмінки фінкомпаній продавали по 27,99?28,05 грн, євро — по 33,70?33,85 грн, а рубль — по 0,374 — 0,378 грн.

Поведінку межбанку на наступному тижні важко спрогнозувати. Тому в ці вихідні власники обмінників намагатимуться мінімізувати свої валютні ризики і розширять спред між купівлею і продажем як по долару і євро, так і по рублю.

Але в цілому, з огляду на досить стриманий попит на готівкову валюту з боку населення більшість пунктів обміну валюти працюватиме із середнім рівнем спреду, щоб і ризики мінімізувати, і заробити в форматі «з обороту».

Дещо додасть обсягів здачі валюти в обмінники святкування Дня Святого Валентина. Люди робитимуть подарунки своїм половинкам і будуть активно патрати свої валютні заначки. Але рівень конкуренції між обмінниками не дозволить фінансистам надто занижувати котирування, користуючись цією нагодою. Адже за низьких цінників в цьому обміннику громадяни просто здадуть валюту конкурентам.

Котирування долара в обмінниках фінкомпаній будуть у межах: прийом 27,80- 27,96 гривень і продаж 27,99 — 28,15 гривень. Більшість з них виставить спред по долару в межах до 15- 20 копійок.

Котирування євро. Коливання пари євро/долар на міжнародних ринках і відображення цих подій на українському валютному ринку зберігають за євровалютою статус основного інструменту для спекулятивного заробітку як на міжбанку, так і на готівковому ринку. Щоб заробити і мінімізувати свої валютні ризики по євро, фінансисти на ці суботу та неділю встановлять в основному середній рівень спреда у межах 20?25 коп на євро.

В ці вихідні обмінники виставлять такі цінники з готівкового євро: прийом 33,55 — 33,68 грн і продаж 33,70- 33,90 грн. Частина точок обміну можуть скоригувати наші котирування ще на плюс-мінус 3?6 коп на євро в залежності від ситуації з готівковим євро в своєму регіоні.

Котирування по російському рублю. Більшість обмінників виставить такі котирування по рублю: прийом за 1 рубль у межах 0,365 — 0,373 грн і продаж 0,374 — 0,378 грн.

Хотілося б відзначити і ще один важливий нюанс роботи нашого готівкового ринку в ці вихідні. Через погодні умови доставка інкасаторами готівкової валюти і гривні в деякі райони України майже неможлива або дуже ускладнена. Це створює ситуативний дефіцит у деяких обмінників готівкової валюти. Більш розторопні конкуренти можуть користуватися ситуацією і періодично завищувати котирування на найбільш затребувану у цих регіонах валюту.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *