Держава заплатить 108 тисяч компенсації ексчиновнику, якого помилково судили за декларацію

Маньківський районний суд, Черкаської області стягнув громадянину 108 тис. грн моральної шкоди за рахунок державного бюджету.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на рішення від 13 березня.

Позивач працював завідуючим сектору адміністративного – дозвільних процедур Маньківської районної державної адміністрації. У лютому 2016 він звільнився за згодою сторін і не подав електронної декларації за 2016 рік, а тільки паперову. За це його притягнули до кримінальної відповідальності за ст. 366-1 ККУ.

У січні 2018 Маньківський районний суд засудив чоловіка до 1 року позбавлення волі умовно з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування строком на 1 рік.

Обвинувачений вину не визнавав і пояснював, що не мусив подавати електронну декларацію і достатньо було паперової, наголошував, що не вчинив злочину і в його діях відсутня суспільна небезпека.

Чоловік подав апеляцію, в якій зазначив, що закон, який вводив обов;язок подання електронної декларації для категорії державних службовців до якої він належав, набув чинності 18 березня 2016 року, тобто після його звільнення.

Апелянт повідомив, що спеціаліст райдержадміністрації помилково додав його до списку осіб, які мали подати електронну декларацію. В свою чергу органи, прокуратури також не розібрались в цій ситуації і пред’явили пусті звинувачення на основі яких його було засуджено. Чоловік просив суд розібратись зі строками та хронологією подій і винести справедливе рішення.

Прокурор Маньківського відділу Уманської місцевої прокуратури Берзручко також подавав апеляцію. Він наголошував, що чоловік не визнав вину і не розкаявся, а тому вирок занадто м’який. Тому вимагав ще суворішого покарання: півтора року позбавлення волі умовно із забороною обіймати деякі посади на 2 роки.

Суд залишив скаргу прокурора без задоволення і вирішив, що слушними є доводи обвинуваченого. Закон не має зворотної дії в часі, окрім випадків, коли пом’якшує або скасовує відповідальність особи. Відтак обвинувачений не мав обов’язку подавати декларацію.

Вирок було скасовано, а справу закрито за відсутності складу злочину.

Чоловік оцінив моральну шкоду, завдану діями працівника РДА і прокурора, у 108 тисяч гривень. Суд позов задовольнив. Гроші будуть стягуватися за рахунок державного бюджету.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *