Держбанки зменшили портфель NPL на 6 млрд грн

У першому півріччі банки державного сектору скоротили портфель непрацюючих кредитів до 391 млрд грн.

За даними Міністерства фінансів, за підсумками І півріччя поточного року обсяг NPL скоротився на 6,1 млрд грн до 391 млрд грн, а їх частка в кредитному портфелі сектору зменшилась до 63,1%.

У галузевому розрізі найбільший обсяг проблемних кредитів держбанків традиційно сконцентровано в оптовій і роздрібній торгівлі, металургійному виробництві, виробництві хімічних речовин і хімічної продукції, виробництві харчових продуктів.

У січні-червні 2020 року держбанки провели реструктуризацій NPL на 14 млрд грн, скоротили обсяг простроченої заборгованості на 2,6 млрд грн, списано 26 млрд грн непрацюючих кредитів за рахунок резервів.

Для зниження частки проблемних кредитів банки державного сектору також вели активну претензійно-позовну роботу щодо стягнення заборгованості. Станом на 1 липня 2020 в судах знаходилися понад 57 тисяч позовів банків на сукупну суму 38 млрд грн.

У першому півріччі подано 29 тисяч нових позовів до суду на близько 10 млрд грн. По 54 тисячах справ винесене рішення про стягнення на користь держбанків 8 млрд грн. Відкрито 164 тисячі виконавчих проваджень на загальну суму 72 млрд грн.

За словами голови Нацбанку Кирила Шевченка, сьогодні вагома частка NPL зосереджена у державних банках, зокрема в Укрексімбанку та Ощадбанку.

Державні ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк у першому півріччі 2020 року отримали прибуток у 16,2 млрд грн, що на 17% менше, ніж в аналогічному періоді торік (19,5 млрд грн).

У першому півріччі Укрексімбанк отримав 1.9 млрд грн збитку. Ощадбанк хоча й заробив майже 3,6 млрд грн, все одно потребує докапіталізації для розвитку.

За оцінками НБУ, приблизно 10% корпоративних кредитів через коронакризу також можуть стати непрацюючими.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *