"Дикая страна" Монако отказалась арестовывать бизнесмена по ходатайству НАБУ, т.к. в этой стране это не преступление

“Дикая страна” Монако отказалась арестовывать бизнесмена по ходатайству НАБУ, т.к. в этой стране это не преступление

Київський апеляційний суд задовольнив клопотання НАБУ і дав дозвіл на затримання бізнесмена Олексія Федоричева для його участі у засіданні про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 7 серпня.

Прокурор стверджує, що орган досудового розслідування вжив всіх можливих заходів, передбачених національним законодавством та міжнародними договорами для вручення Федоричеву письмового повідомлення про підозру, тому він вважається таким, що набув статусу підозрюваного.

Ще в лютому 2017 повідомлення про підозру направлено для вручення до Князівства Монако. У квітні 2018 в Монако направлене змінене повідомлення про підозру. 29 жовтня 2018 компетентні органи Монако надали відповідь, що запити не будуть виконані, бо, на їх думку, НАБУ не вправі самостійно надсилати запити про міжнародну правову допомогу і передача запитів може відбуватися тільки через міністерства юстиції двох країн. Крім того, описані в повідомленні про підозру факти не підлягають покаранню за монакським правом.

24.01.2019 НАБУ направлено повідомлення про підозру Федоричеву через Міністерство юстиції.

28.02.2019 від компетентних органів Князівства Монако отримано відповідь, що вказаний запит не буде виконаний, оскільки інкриміновані Федоричеву злочини, а саме передача неправомірної вигоди (ч.3 ст.369 ККУ) і організація заволодіння чужим майном (ч.3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 ККУ) не підлягають кримінальній відповідальності відповідно до законодавства Монако.

Як відомо, Федоричев є підозрюваним у кримінальному провадженні за фактом незаконного заволодіння коштами ПАТ «ДПЗКУ» під час укладання зовнішньоекономічного контракту на поставку ячменю з компаніями «Somerton Business Limited» та «Lirtavis Enterprises LTD». Також йому інкримінується  передача неправомірної вигоди службовим особам ПАТ «ДПЗУ», що маскувалося за допомогою іноземної офшорної компанії та удаваних зовнішньоекономічних контрактів. Збитки «Державної продовольчої зернової корпорації» оцінюються у понад 60 млн доларів США.

13 квітня 2018 НАБУ також зверталось до Італійської Республіки для вручення повідомлення про підозру Федоричеву. В ході досудового розслідування було отримано дані про можливе перебування фігуранта на території цієї країни.

Крім того, відомо, що Федоричев володіє замком Torre delGallo у Флоренції. 21.02.2019 від компетентних органів Італійської Республіки отримано відповідь, що Федоричев на їх території не знайдений.

13 квітня 2018 НАБУ так само робило запит у Францію, але у березні 2019 компетентні органи прислали відповідь, що Федоричева в їх країні немає.

Адвокат проти дозволу на затримання заперечував. Він повідомив, що Федоричев є резидентом Князівства Монако, не переховується, постійно проживає та перебуває в цій країні, про що направлені підтверджуючі документи до НАБУ. Посилання детективів на те, що  місцезнаходження особи не встановлено, у зв’язку з чим його оголошено у міжнародний розшук, називає безпідставними. На думку захисника, його клієнт не набув статусу підозрюваного, оскільки компетентні органи Князівства Монако відмовились розглядати запити НАБУ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *