Директор ДБР під час Революції судився виступав проти Євромайдану

Нинішній директор ДБР Роман Труба активно оскаржував рішення місцевих рад на підтримку Євромайдану. Більшість із таких адміністративних позовів задовольняв Львівський окружний адміністративний суд.

Про це йдеться у влозі Данила Мокрика для Bihus.Info.

Під час Революції Гідності Роман Труба працював прокурором Пустомитівського району Львівської області. У той період, з листопаду 2013 року по лютий 2014 року, місцеві ради Львівщини регулярно приймали політичні рішення на підтримку Євромайдану. Цілу низку таких рішень Роман Труба оскаржував в суді.
В розпорядженні BIHUS.Info є копії декількох таких позовів, отриманих як з власних джерел, так і у відповідь на запити на публічну інформацію. Ось, до прикладу, позов прокурора Труби до Лисиничівської сільської ради за 20 грудня 2013 року. В ньому він вимагає скасувати рішення “Про неприпустимість відмови від євроінтеграції”.

Прокурор наполягав: сільрада не мала права приймати таке рішення, бо зовнішня політика і міжнародні відносини не входять до її повноважень. Відтак це рішення 16 січня 2014 року скасував Львівський окружний адмінсуд 16 січня 2014 року.

Загалом в Реєстрі судових рішень можна знайти близько десятка рішень Львівського окружного суду за подібними позовами Романа Труби. Щоправда, в більшості з них вказана лише посада прокурора Пустомитівського району, без ПІБ.

Директор ДБР під час Революції судився виступав проти Євромайдану

Так, Роман Труба оскаржував рішення на підтримку Євромайдану Пустомитівської районної ради (наприклад, рішення про підтримку резолюції Євромайдану і заборону Януковичу підписувати Угоду про Митний Союз), Пустомитівської міської ради, Містківської сільської ради і Сороки-Львівської сільської ради.

Одразу після перемоги Революції Гідності нинішній директор ДБР повідкликав свої позови, які ще залишалися на розгляді в суді. Таким чином Роман Труба відкликав, наприклад, позови до Пустомитівської райради.

У коментарі BIHUS.Info Директор ДБР підтвердив свою тодішню позицію щодо рішень місцевих рад.

Питання місцевих рад – це вирішення питань місцевого значення. Питання зовнішньої політики належать до повноважень Президента, Прем’єр-міністра і Верховної Ради. Так передбачено в Конституції і так передбачено в Законі. Якщо би місцеві ради приймали рішення про зовнішньополітичний напрямок нашої держави в партнерстві з Російською Федерацією, моя реакція була би однозначною (такою ж – ред.)”, – сказав Роман Труба.

При цьому він наголосив, що його правову позицію підтвердив і Львівський окружний адміністративний суд, задовольняючи ці адміністративні позови.

Подібні адміністративні позови не є підставою для люстрації згідно із законом “Про очищення влади”. Однак зараз триває судовий процес за позовом народного депутата від БПП Юрія Македона щодо люстрації директора ДБР з інших підстав. Нардеп намагається довести, що Романа Трубу мали би люструвати за переслідування активіста Андрія Шевціва під час Революції Гідності.

Директор ДБР під час Революції судився виступав проти Євромайдану

Відповідачі у цьому судовому процесі, зокрема – Міністерство юстиції, наполягають, що Роман Труба і в цьому випадку не підпадає під люстрацію, бо Андрій Шевців не був виправданий за процедурою, передбаченою законом “Про очищення влади”.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *