Директору НАБУ Ситнику внесено припис за невиконання законних вимог Національного агентства

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло припис директору Національного антикорупційного бюро Артему Ситнику за невиконання законних вимог агентства посадовими особами бюро, повідомляє nazk.gov.ua.

Так, до Національного агентства надійшли заяви адвокатів в інтересах суддів Окружного адміністративного суду м. Києва, у яких повідомляється про можливе порушення детективом Національного антикорупційного бюро Панайотовим Є.О. та керівником Головного підрозділу детективів Калужинським А.В. вимог, встановлених статтею 28 Закону України «Про запобігання корупції», щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

У заявах повідомляється, що детектив бюро за вказівкою свого керівника розпочав досудове розслідування у кримінальних провадженнях  стосовно суддів Окружного адміністративного суду міста Києва.

На думку заявників, здійснюючи внесення вказаних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, забезпечуючи організацію та проведення досудового розслідування у кримінальних справах, зазначені посадові особи діяли в умовах конфлікту інтересів, оскільки керувались особистими мотивами, пов’язаними з відмовою  суддів Окружного адміністративного суду міста Києва надати інформацію за запитами Національного антикорупційного бюро, та бажанням здійснити тиск на суддів задля досягнення більш лояльної їх позиції до питань співпраці з Національним бюро.

З метою підтвердження або спростування існування обставин, на які посилались у своїх заявах адвокати, Національне агентство неодноразово зверталось до Національного антикорупційного бюро з запитами щодо надання інформації та копій документів щодо займаних посад, повноважень  детектива та його керівника, їх ролі у досудовому розслідуванні кримінальних проваджень щодо суддів.

Однак всупереч приписам частини четвертої статті 12 Закону уповноважені особи Управління внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро Осипчук Р.С. та Юпатін М.О. не виконали законні вимоги Національного агентства та не надали відповідну інформацію та документи.

Відповідно до припису, внесеного директору Національного антикорупційного бюро, Національне агентство вимагає усунути порушення вимог частини четвертої статті 12 Закону шляхом надання запитуваної інформації та проведення службового розслідування за обставинами порушення Осипчуком Р.С. та Юпатіним М.О. норм Закону.

Нагадаємо, за невиконання припису керівник органу, підприємства, установи, організації несе відповідальність, передбачену статтею 188-46 КУпАП.

Звертаємо увагу, що ненадання інформації та документів на запит Національного агентства та ігнорування його законних вимог негативно впливає на стан реалізації Національним агентством своїх повноважень, пов’язаних із запобіганням корупції, може тягнути за собою неповне з’ясування або неможливість з’ясування обставин порушення Закону, уникнення винними особами передбаченої Законом відповідальності.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *