Для більшої зручності користувачів Національний банк України інформуватиме про уточнення даних статистики

Національний банк запроваджує додаткове інформування користувачів про уточнення статистичних даних. Уточнення даних має на меті забезпечити як Національний банк та інші державні інституції, так і експертну, академічну спільноту та ЗМІ більш коректною інформацію для аналізу та прийняття поінформованих рішень.

Для зручності користувачів Національний банк розміщуватиме оновлені дані на веб-сайті зі спеціальними примітками та датою оновлення, а також публікуватиме офіційні повідомлення щодо причини оновлення даних.

Так, Національний банк продовжує впроваджувати європейські норми в сфері статистики і практика перегляду статистичних даних є однією з них. Європейський центральний банк відповідно до власного порядку регулярно уточнює дані, враховуючи надходження більш повної та коректної інформації, методологічні зміни, зміни в процедурах звітування, виправлення помилок, перекласифікацію даних тощо. Національний банк також має право переглядати дані статистичної звітності банків за попередні періоди відповідно до Правил організації статистичної звітності.

У Національного банку потреба уточнювати статистичні дані виникла, зокрема, і тому, що українські банки з початку 2019 року перейшлидо звітування за показниками та подання даних у міжнародному форматі (XML), що відповідає міжнародній практиці. До квітня дані банками подавалися в тестовому режимі. У травні окремі банки після закінчення тестового періоду оновлювали файли зі статистичними даними в разі суттєвого уточнення показників.

Зокрема, сьогодні, 16 травня, Національний банк публікує уточнені дані щодо показника “Кошти фізичних осіб (із ощадними (депозитними) сертифікатами)” станом на 1 квітня 2019 року. Підставою стало уточнення даних одним із банків на кінець кварталу. Оновлена статистика розміщена на веб-сайті Національного банку в розділі Статистика/Показники банківської системи у файлі “Oсновнiпоказники діяльності банків України“.

Детальні роз’яснення щодо організації статистичної звітності розміщені у розділі “Організація статистичної звітності” на веб-сайті Національного банку.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *