До Конвенції про уникнення подвійного оподаткування між Україною та Швейцарською Конфедерацією внесенні суттєві зміни

24 січня 2019 року між Україною та Швейцарською Конфедерацією підписано Протокол про внесення змін до чинної між країнами Конвенції про уникнення подвійного оподаткування.

Протокол спрямований на модернізацію Конвенції і Протоколом передбачено:

– збільшення розміру ставки податку на репатріацію доходу у вигляді відсотків і роялті – з 0% до 5%;

– впровадження так званого «правила перевірки основної мети»;

Що таке «Правило перевірки основної мети»?

Суть правила: якщо у державних органів договірних держав є вагомі підстави вважати, що пряме або непряме отримання передбачених договором податкових переваг було однією з основних цілей будь-якої угоди або угоди між господарюючими суб’єктами, то в наданні таких переваг має бути відмовлено.

Вказане правило передбачено одним із заходом Плану BEPS.

Відповідний захід Плану BEPS направлений на боротьбу із зловживання податковими пільгами, при яких використовуються компанії-транзитери, що фактично не здійснюють ніякої реальної господарської діяльності, не несуть ніяких комерційних ризиків, а додаються у бізнес-модель як проміжна ланка лише з метою отримання податкових пільг.

Для протидії таким зловживанням передбачено два підходи:

– тест основної діяльності (“Principal Purpose Test” – PPT),

– тест обмеження вигід (“Simplified Limitation on Benefits Provision” – S-LOB).

Якщо компанія не в змозі пройти такі тести, він не має права на застосування податкових пільг. PPT-тест має спільну природу із доктриною ділової цілі і зводиться до необхідності довести, що у бізнес-трансакції/правочині, за наслідками якої виникає право на застосування податкової пільги, з урахуванням усіх можливих факторів, були реальні економічні ділові цілі, а не отримання податкової вигоди було метою такої операції.

Таким чином, для перевірки основної діяльності та застосування пільгових податкових ставок ураховуватимуться: самостійне прийняття рішень органом управління компанії; наявність у компанії повноважень із розпорядження доходом і використання таких повноважень; ознаки ведення реальної діяльності (substance – персонал, офіс, загальногосподарські витрати тощо), отримання економічної вигоди; наявність комерційних ризиків стосовно активів; характер грошових потоків і діяльність групи в цілому.

Протокол про внесення змін до Конвенції вступить в силу після закінчення процедур його ратифікації парламентами обох держав.

Зазначені зміни несуть ризик для українських компаній, які ведуть бізнес з «дружніми» швейцарськими компаніями виключно з метою отримання податкових переваг.

Автор новини: Пушинский Николай Васильевич

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *