Допомога розбрату. Кому доведеться повернути 6500 грн у держскарбницю

Допомога розбрату. Кому доведеться повернути 6500 грн у держскарбницю

6500 гривень, які були виплачені українцям, що залишився без роботи, у рамках програми “еПідтримка” доведеться повернути у скарбницю держави. Адже, як виявилося, через помилку ці гроші виплатили тим, кому не мали – бюджетникам. Саме їх тепер і просять повернути кошти добровільно, інакше заберуть через суд. І це при тому, що ще не всі з тих, кому були реально призначені виплати, змогли отримати або й навіть оформити цю допомогу, бо перебували в окупації або з інших, зокрема й технічних причин. Водночас держава анонсує поновлення виплат.

Держслужбовцям допомога не призначається

З 15 червня цього року, згідно з ухваленим ВР 31 травня законопроектом №7413 “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік” мають відновитися виплати за програмою “еПідтримка”. Загалом законом передбачено збільшення видатків загального фонду держбюджету на 287 092,7 млн ​​грн шляхом здійснення додаткових зовнішніх запозичень, на:

– надання допомоги в рамках програми “еПідтримка” для громадян, які через війну втратили роботу (йдеться про 6500 грн для тих, хто подав відповідну заявку), на що виділили 5 824,5 млн грн;

– фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищення до пенсій, призначених за різними пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду – 20 063,1 млн грн

— надання щомісячної адресної допомоги ВПО для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг – 12 536,7 млн грн.

Але напередодні, 11.05.2022, з’явився лист Мінекономіки України №3611-07/23524-07, у якому прописано роз’яснення щодо повернення працівниками бюджетних установ необґрунтовано отриманих коштів одноразової матеріальної допомоги. Зокрема, як зазначають чиновники, згідно з відповідними постановами Кабміну та внесеними змінами, “передбачено надання допомоги у рамках програми “еПідтримка” у розмірі 6500 грн, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, та фізичним особам – підприємцям, страхувальники яких, зокрема, не є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування”.

Але під час проведеної Мінфіном України перевірки з’ясувалося, що державну допомогу отримали застраховані особи, які є працівниками бюджетних установ. А це суперечить умовам програми “еПідтримка”. Мінекономіки просить терміново повернути неправомірно отримані кошти працівниками на свій небюджетний рахунок у Держказначейство. У разі неповернення безпідставно одержаних бюджетних коштів Мінекономіки буде змушене звернутися до суду.

Сьогодні, на умовах чинного законодавства, якщо особа звернулася за допомогою та її отримала, навіть за рішенням суду, ці гроші навряд чи можуть бути стягнуті з отримувача, наголошує адвокат Ростислав Кравець. Тому навіть звернувшись до суду із позовом про стягнення 6500 грн, навряд чи вони отримають рішення.

“Змусити повернути гроші вони не зможуть. Адже від військової агресії постраждали всі громадяни України, незалежно від національності, соціального статусу тощо. Дії Міністерств виглядають як спроба порушити Конституцію України, основні принципи якої – рівність усіх перед законом. Говорити про те, що хтось їх незаконно отримав не можна. Усі люди постраждали незалежно від професії. Якщо ці гроші цим людям перерахували, якщо це зробили у цифровому вигляді, то питання до розробників цих цифрових програм. Людина подала заявку, її прийняли, не відхилили через те, що громадянин бюджетник і не потрапляє у категорію під виплати. Якщо програмісти помилилися, то тоді й вони мають за це відповідати, мають повернути зі своєї кишені кошти у держбюджет. У Державній владі ніхто не має право на помилку особливо під час війни”, – зазначає Ростислав Кравець.

Наразі держслужбовці можуть лише просити своїх підлеглих повернути гроші. І закликати до їхньої совісті та порушення присяги державного чиновника.

Не отримали гроші ті, хто їх реально потребував

Насамперед держава вирішила надавати підтримку громадянам в електронній формі, та ще й обмеживши в часі, навіть не подумавши про те, що багато тих, хто особливо потребує допомоги, не зможе нею скористатися, зазначає адвокат Ростислав Кравець.

“У когось немає айфона, у когось немає інтернету, зв’язку, світла. А хтось у цей час сидить у підвалі. Тобто держава вже тоді розділила людей на тих, хто може отримати підтримку, і тих, хто не зможе. Були проблеми й з “Ощадбанком”, який не давав можливості авторизуватися у “Дії” великій кількості людей, тим самим позбавивши їх можливості отримати виплати”, – зазначив Ростислав Кравець.

І людей, які не змогли зареєструватися або ж зареєструвалися, але нічого не отримали, хоча вибралися з окупації, дуже багато.

Мешканка Ірпеня Інна пробула в окупації до 27 березня. Про якусь підтримку вона й не чула, світло в місті пропало на початку березня, як усі інші блага цивілізації. Коли вибралася, їй було не до реєстрації у “Дії”, а потім, як кажуть, “поїзд пішов”.

“Знаєте, що прикро, що мені потім дзвонила колега по роботі, яка дісталася Німеччини, і хвалилася, що отримала 6500 підтримки. А я просиділа в підвалі в зоні бойових дій, і залишилася без допомоги”, – зазначила Інна. 

Як наголошує юрист Володимир Сердюк, механізм реєстрації справді був непродуманий. І сьогодні навіть ті, кому реально допомога дала можливість протриматися на плаву, її вже отримати не зможе.

“Щоразу Кабмін змінював правила гри – включаючи до списку одержувачів одні території, викреслюючи інші. Водночас, за яким принципом вони ділили території, надаючи пріоритети —  зрозуміти складно, тому що в списки потрапляли не конкретні прифронтові райони або окуповані території, а просто область. Ось так і вийшло, що одним виплатили гроші, інші залишилися без нічого”, – зазначив юрист.  

Виділили замало коштів. І кабмін не міг не розуміти, що велика кількість людей не отримає цієї виплати з технічних причин. Навіть навпаки, обмежив у термінах подання заявки на допомогу до 30 березня. Подивимося, чи отримають вони обіцяні 6500 грн. 

ВЄСТІ

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *