Екологічні наслідки війни росії проти України: можливі землетруси і повені

Екологічні наслідки війни росії проти України: можливі землетруси і повені

Війна росії проти України загрожує землетрусами і повенями. Зокрема, удари з важкого озброєнням можуть призвести до руйнування шахт і техногенно зумовлених землетрусів. Про це розповів еколог МБО “Екологія-Право-Людина” Анатолій Павелко.

Еколог повідомив, що наразі немає даних про спричинення землетрусів бойовими діями (окрім теоретично ядерної війни). Водночас, коли йдеться про Донбас, “ризики мають місце”. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Капітал».

“Ця територія надзвичайно щільно насичена різного роду техногенними об’єктами (шахтами і кар’єрами), які перебувають у нестійкому з геологічної точки зору стані. В даному разі використання важкого озброєння, дійсно, може призвести до руйнування шахт і підтоплень, не природних, але техногенно зумовлених землетрусів”, – пояснив фахівець.

Він додав, що такі землетруси зазвичай мають більш локальний характер, але їхні наслідки можуть бути руйнівними.

Павелко також розповів, що бойові дії можуть погіршити повеневу і паводкову ситуації. Перш за все, це відбуватиметься в тих випадках, коли через бойові дії руйнується техногенно створений природний об’єкт.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“Наприклад, руйнація Каховського водосховища, Сумської греблі або знищення гребель на річці Оскіл у Харківській області, в результаті чого мали місце повені, затоплення територій, руйнування інфраструктури, порушення водопостачання, кардинальне порушення гідрологічного режиму”, – повідомив еколог.

Стосовно паводків, то за словами Павелка, це може відбуватися опосередковано, через техногенну систему, коли в результаті її порушення явища природного характеру посилюються.

“Наприклад, паводкова хвиля може стати більш високою і потужною”, – додав фахівець.

Він також звернув увагу, що на сьогодні в Україні знищено тисячі гектарів лісу. Таким чином ліси припиняють виконувати водоохоронні і кліматоохоронні функції. В результаті можуть виникнути катастрофічні посухи, вітрова ерозія і видування верхнього шару ґрунту.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *