Економіка України надолужить втрати від коронакризи у 2022 році, – НБУ

Українська економіка у 2021 році зростатиме і у 2022 році повністю надолужить втрати від коронакризи.

Про це йдеться у щоквартальному інфляційному звіті Нацбанку за жовтень 2020 року.

За підсумками поточного року падіння внутрішнього валового продукту становитиме 6%, українська економіка повернеться до зростання на рівні близько 4% у наступні роки.

“Прогноз ВВП на 2020 рік залишається незмінним – падіння ВВП становитиме близько 6%. Скорочення економіки за підсумками року є наслідком насамперед складного для бізнесу II кварталу, в якому застосовувалися найжорсткіші карантинні обмеження. Водночас ділова активність помітно пожвавилася в умовах поступового пом’якшення обмежень. Відновлення споживчого та інвестиційного попиту в другому півріччі компенсуватимуть гірший урожай та менший фіскальний імпульс. У 2021–2022 роках українська економіка зростатиме на рівні близько 4%. Основним драйвером зростання залишатиметься приватне споживання на тлі стрімкого підвищення мінімальної заробітної плати у 2021 році. Економічне зростання підтримають фіскальні стимули, м’яка монетарна політика та відновлення зовнішнього попиту за умов відсутності жорстких карантинних обмежень як в Україні, так і у світі”, – вважають у Нацбанку.

Слабка інфляційна динаміка впродовж ІІІ кварталу зумовила зменшення прогнозу НБУ щодо інфляції на 2020 рік з 4,7% до 4,1% р/р.

За підсумками 2020 року споживчі ціни зростуть на 4,1% і тимчасово перевищать цільовий діапазон 5% +/-1 в.п. у 2021-му. Базова інфляція пришвидшиться до 5,4% до кінця 2021 року

НБУ припускає відхилення для швидшого відновлення економіки від наслідків пандемії. Водночас за допомогою облікової ставки Національний банк сповільнить інфляцію до цільових значень вже у 2022 році.

На повернення інфляції до цілі 5% ± 1 в. п. буде спрямоване поступове формування жорсткіших монетарних умов у міру виходу економіки з кризи. Це дасть змогу повернути інфляцію до цільового діапазону на початку 2022 року та знизити базову інфляцію до близько 4% у 2022 році.

Економіка України надолужить втрати від коронакризи у 2022-му

У Національному банку очікують подальше поліпшення ситуації на ринку праці. Рівень безробіття після стрибка майже до 10% у другому кварталі поступово повертатиметься на докризові показники. Доходи українців продовжать зростати.

За прогнозом НБУ, номінальна зарплата зросте на майже 9% у 2020 році і на 16% у наступному. Реальна зарплата – на 6,2% і 9,5% відповідно.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *