Економіка України успішно проходить глобальну фінансову кризу

Стрімке включення економіки влітку і поліпшення умов торгівлі завдяки високим цінам на залізну руду та сільськогосподарські продукти зменшує розміри падіння валового внутрішнього продукту країни.

Зокрема, ICU поліпшила прогноз динаміки ВВП України в 2020 році, знизивши оцінку його падіння до 5,7% з 6,7%, повідомив глава департаменту макроекономічних досліджень групи Сергій Ніколайчук

Ніколайчук зазначив, що економіка України, як і очікували в ICU, непогано проходить цю глобальну кризу завдяки своїми структурними характеристиками і проведеною макрофінансової стабілізації в попередні роки.

“Хоча результати могли б бути краще за умови більш широкого застосування монетарних і фіскальних стимулів, які стримуються невизначеністю щодо отримання офіційного фінансування в умовах обмежених ринкового”, – додав глава департаменту.

За його словами, прогноз зростання ВВП на 2021 рік залишено майже незмінним на рівні 5,6%.

“Відновлення буде стимулюватися внутрішнім попитом, а внесок чистого експорту знову стане негативним. Значне підвищення мінімальної зарплати надасть додаткового імпульсу споживчому попиту, одночасно стримуючи інвестиції”, – прокоментував прогноз Ніколайчук.

ICU очікує зростання інвестицій на тлі відновлення світової економіки, пом’якшення кредитних умов і певного монетарного ослаблення.

Як раніше повідомляв Держстат, падіння ВВП України в другому кварталі 2020 року склало 11,4% до аналогічно періоду 2019 року по порівнянні з 1,3% в першому кварталі.

НБУ очікує уповільнення спаду в третьому кварталі до 7,4%, в четвертому кварталі – до 3,8%, в цілому прогнозуючи зниження ВВП в 6%, а в наступному році очікує його зростання на 4%.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *