Екс-голова Вищого господарського суду України Татьков попросив політичного притулку в Австрії

Колишній голова Вищого господарського суду Віктор Татьков відмовився від добровільної екстрадиції в Україну і просить Австрію надати йому політичний притулок. Про це йдеться в матеріалах суду.

Зазначають, що у квітні суд розглянув клопотання Генеральної прокуратури про заочний арешт Татькова і відмовив у ньому.

Отримавши повістку на допит, екс-голова Вищого госпсуду 5 жовтня 2016 року вилетів з України в Польщу.

«Крім того, згідно з повідомленням компетентних органів Республіки Австрія, Татьков не погодився на спрощену процедуру екстрадиції в Україну і подав запит на отримання політичного притулку в Австрії, що свідчить про його навмисне ухилення від слідства і суду», – йдеться в матеріалах суду.

Тож Генпрокуратура вважає, що підозрюваний переховується від слідства.

Аналізуючи матеріали клопотання і додані до нього документи, суд установив, що прокуратура Відня 7 лютого 2018 року одержала відповідь на свій запит до Федерального управління кримінальної поліції при Федеральному міністерстві внутрішніх справ Австрії, згідно з яким Татьков не перебуває в міжнародному розшуку. У зв’язку із цим суд відмовився обирати йому запобіжний захід.

Нагадаємо, 18 жовтня 2016 року Генпрокуратура повідомила про підозру Татькову і колишньому заступнику голови суду Артуру Ємельянову в незаконному втручанні в автоматизовану систему розподілу справ.

Зазначається, що Татьков і Ємельянов – вихідці з Донецької області. За даними ЗМІ, за часів Януковича вони створювали систему «донецького правосуддя» в київських судах.

Татьков виїхав за кордон на лікування до вручення йому підозри. У грудні 2017 року Апеляційний суд Києва скасував рішення про його заочний арешт.

У грудні 2017-го адвокат повідомляв, що екс-суддя Татьков мешкає в Німеччині, а в Австрії, у Відні, буває, оскільки там з матір’ю мешкають його малолітні діти. На початку 2018-го, подавши позов проти Вищої ради правосуддя, Татьков дав суду для листування адресу – Австрія, Відень 1190, Вайнберггассе 55/2/30.

Захисник пояснював, що Татьков виїхав на лікування за кордон до повідомлення йому про підозру, після завершення стаціонарного лікування в лікарні «Феофанія» і будучи звільненим із посади судді. Як стверджував адвокат, Татьков жодного разу не був належно викликаний до Генеральної прокуратури України.

Останні повістки за його місцем проживання в Німеччині не надходили, інші повістки начебто надсилалися так, що не могли бути отримані вчасно.

Адвокат запевнив, що виїзд Татькова за кордон не був пов’язаний із його кримінальним переслідуванням, а зумовлений виключно погіршенням здоров’я і необхідністю лікування, підготовкою до операції і протипоказаннями до перельотів. Зокрема, Татьков лікувався в берлінській клініці Шаріте.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *