Ексголову Укрексімбанку Мецгера можуть найняти в Мінекономіки

Заступником міністра економіки України хочуть призначити ексголову правління Укрексімбанку Євгена Мецгера, обвинуваченого в перешкоджанні журналістам програми «Схеми».

Заступником міністра економіки може бути призначений Євген Мецгер – колишній голова правління державного Укрексімбанку. Він обвинувачений у кримінальному провадженні про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми».

Відповідну кадрову пропозицію на ім’я прем’єр-міністра Дениса Шмигаля 5 квітня внесла перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Лист за її підписом є у розпорядженні «Схем» (Радіо Свобода).

«Міністерство економіки України вносить пропозицію щодо призначення Мецгера Євгена Володимировича на посаду заступника Міністра економіки України», – йдеться у листі за підписом Юлії Свириденко, в якому вона також просить про відповідне подання Кабінету Міністрів.

З листа за підписом Свириденко випливає, що наразі Мецгер є радником на громадських засадах міністра інфраструктури Олександра Кубракова.

У коментарі журналістам у комунікаційному офісі Дениса Шмигаля повідомили, що до офісу прем’єр-міністра лист ще не надходив. «Прем’єр-міністр також не проводив співбесіди з вказаною особою», – повідомили в офісі.

З березня 2020-го по жовтень 2021 років Євген Мецгер обіймав посаду голови правління державного Укрексімбанку. Після інциденту з нападом на знімальну групу програми «Схеми» в його кабінеті 4 жовтня він лише 11 жовтня написав заяву про звільнення.

Слідство кваліфікувало його дії за статтею 171 Кримінального кодексу («Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища»).

Наразі справа Мецгера знаходиться на стадії судового розгляду, однак через військові дії суди відкладають наступні засідання на невизначений час.

4 жовтня під час інтерв’ю журналіст «Схем» запитав Мецгера про великий валютний кредит під заставу проблемного активу, який банк видав бізнесмену, чия компанія сплачує податки угрупованню «ДНР». Мецгеру не сподобалося запитання і за його наказом співробітники банку застосували фізичну силу до оператора, відібрали у нього дві камери та картки, на які здійснювався запис, і видалили записане відео.

7 жовтня «Схеми» опублікували матеріал «Мецгер, «ДНР», SkyMall та $60 мільйонів. Розслідування «Схем» про «Укрексімбанк». Відео нападу біло відновлено і опубліковано. Наглядова рада Укрексімбанку почала поглиблену перевірку кредитної угоди на $60 млн для купівлі під заставу столичного ТРЦ Sky Mall.

Укрексімбанк в грудні оголосив про проведення конкурсного відбору кандидатів на посаду голови правління банку, який мав бути завершений в березні 2022 року.

Сергія Єрмакова було призначено виконуючим обов’язки голови правління банку 12 жовтня 2021 року. Він став одним з трьох кандидатів, які ввійшли до короткого списку фіналістів конкурсу на посаду голову.

Після початку війни наглядова рада вирішила не завершувати конкурс, а 14 березня ухвалила рішення затвердити Сергія Єрмакова на посаду голови правління банку до закінчення дії режиму воєнного стану в Україні. Після завершення режиму воєнного стану наглядова рада зобов’язується почати новий конкурс на посаду голови правління.

31 березня Національний банк погодив призначення Сергія Єрмакова на посаду голови правління АТ «Укрексімбанк».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *