Ексглава "Укрзалізниці" підозрюється у справі незаконного заволодіння коштами на закупівлю пневмоінструментів

Ексглава “Укрзалізниці” підозрюється у справі незаконного заволодіння коштами на закупівлю пневмоінструментів

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили ексголові “Укрзалізниці” Євгену Кравцову про підозру у справі про незаконне заволодіння коштами компанії у сумі понад 11 млн грн.

Про це повідомляють “Економічна правда” та наближений до НАБУ журналіст Олег Новіков. За словами Новікова, окрім Кравцова підозри також отримали колишній член правління компанії Олександр Скрипінський та підприємець Станіслав Лєсніков. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Delo».

Також в даній схемі підозрюються ще четверо чинних або колишніх посадовців регіональних філій УЗ “Південно-Західна залізниця” і “Придністровська залізниця”: Микола Кужавський, Дмитро Копера, Сергій Гавриленко і Олексій Шарий.

У САП додають, що одному з керівників організованої групи, яка заволоділа коштами “Укрзалізниці” обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 11 809 200 грн застави. За даними Новікова, йдеться про Станіслава Лєснікова.

“Лєснікова вчора взяли під варту із альтернативою 11,8 млн грн застави. Решті запобіжку обиратимуть пізніше”, – написав він.

Ексглава "Укрзалізниці" підозрюється у справі незаконного заволодіння коштами на закупівлю пневмоінструментів

В чому суть справи

26 лютого 2024 року детективи НАБУ і САП висунули звинувачення дев’ятьом особам, залученим до організованої групи, за привласнення коштів АТ “Укрзалізниця”.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Зазначалося, що в злочинну групу входили двоє лідерів та шестеро поточних / колишніх службовців “Укрзалізниці”, а також один бенефіціар приватної компанії. Їх звинувачують у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191 КК України).

Розслідування виявило, що у 2018 році один з лідерів групи мав на меті привласнення фінансів “Укрзалізниці”, вирішивши контролювати її фінансові та товарні потоки. За підтримки впливових осіб, включно з урядовими представниками та правоохоронцями, члени групи були призначені на керівні посади у “Укрзалізниці”, що забезпечило їм вільне поле для діяльності.

Завдяки цьому у 2018-2020 роках підконтрольна компанія виграла тендер на постачання пневмоінструментів за завищеною ціною, внаслідок чого “Укрзалізниця” переплатила 11,4 млн грн. Ці кошти були привласнені учасниками групи.

Додамо, Євген Кравцов був головою правління АТ “Укрзалізниця” з 10 січня по 30 грудня 2019 року. 29 січня 2020 року Кравцов покинув пост керівника компанії. До цього, з 10 серпня 2017 року він був в.о. голови правління “Укрзалізниці”, а ще раніше – у 2016-2017 роках був головою наглядової ради УЗ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *