Екснардеп відшкодував державі 580 тис. за готель, бо не знав як рахувати відстань до Києва

Вищий антикорупційний суд отримав угоду про визнання винуватості між прокурором і колишнім народним депутатом від БПП Олександром Черненком.

Зі слів прокурора Мусіяки, Черненко звинувачується в тому, що в період з 22 лютого 2016 по 31 грудня 2018 року, будучи нардепом і зловживаючи службовим становищем, отримав неправомірну вигоду для себе в сумі 582 тис. грн за рахунок коштів, що виділені на діяльність Верховної ради України. Мусіяка пояснив, що Черненко отримав ці гроші як компенсацію витрат на оренду житла, хоча мав житло у 30-кілометровій зоні довкола міста Києва. Співробітники апарату ВР не мають повноважень перевіряти підстави для виплати компенсацій і гроші виплачуються тільки на підставі заяви нардепа.

Зі слів прокурора, обвинувачений вже відшкодував завдану шкоду.

«Я повністю визнаю себе винним. Незнання законодавства не звільняє від відповідальності… Я знав, що не нараховується компенсація в тих, хто проживає у 30-метровій зоні. Я зареєстрований у Бородянці. Це від Києва 50 кілометрів, я був впевнений, що 50 кілометрів. Але рахувати потрібно не від центру, а від меж Києва… І Бородянка входить в цю зону. Якби на той момент я це знав, я би не звертався за допомогою. Виявляється, треба рахувати від меж до меж, а не від центру до центру», – пояснив Черненко. 

Суддя уточнювала, чи погоджується Черненко із обвинуваченням, що він зробив це умисно.

«Виходить, що це було умисно. Я не дочитав законодавства, де написано щодо меж. Також у володінні дружини були квартири. В мене тоді непрості були з нею стосунки», – сказав він.

У виправленій декларації за 2017 рік Черненко вказав, що його колишня дружина має квартиру в Києві.

Наразі суд ще не виніс рішення по справі. Наступне судове засідання призначено на 29 квітня. Прокурор має принести документи, які підтверджують добровільність укладення угоди про визнання винуватості.

Попередньо прокурор просить Черненку 3 роки позбавлення волі і 17 тис. грн штрафу, водночас пропонує звільнити від відбування позбавлення волі з випробувальним терміном.

Повний відеозапис засідання.

У Верховній раді Олександр Черненко представляв Блок Петра Порошенка. У 2009-2014 був головою правління громадської організації – Комітет виборців України, займався журналістською діяльністю, відомий як експерт і оглядач.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *