Експерт застерігає: дані з реєстру "Оберіг" можуть бути викрадені хакерами, як і з "Дії"

Експерт застерігає: дані з реєстру “Оберіг” можуть бути викрадені хакерами, як і з “Дії”

Нардепи, які проголосували за те, що персональні дані всіх українських чоловіків з 16 до 60 років вноситимуть до реєстру «Оберіг», мають понести за це відповідальність. Про це в коментарі заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Відносно нещодавно були внесені зміни в закон про реєстр військовозобов’язаних, де було передбачено, що суб’єкти персональних даних фактично не можуть заборонити використовувати їх персональні дані для мети цього реєстру. Тому норма, яка була внесена, суперечить закону про захист персональних даних та конституції. Адже тільки суб’єкт персональних даних має право розпоряджатися персональними даними. А те, що наразі народні обранці таким чином намагаються зняти відповідальність з працівників ТЦК, які десятки років не виконували свої обов’язки та обов’язки, щодо здійснення належного військового обліку, то все це призводить до грубих порушень прав людини та Конституції», — зазначає адвокат. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Телеканал I-UA.tv».

Експерт застерігає: дані з реєстру "Оберіг" можуть бути викрадені хакерами, як і з "Дії"

За його словами, дані не використовуються належним чином для мобілізації та військового обліку.

«Таке враження складається, що це просто збір персональних даних, які будуть використовуватися надалі незрозуміло з якою метою незрозуміло ким. І ніхто не буде відповідати за їх витік, або якщо вони потраплять до рук ворогів. Ми побачили на прикладі 2022 року, коли 13 млн персональних даних з системи Дія потрапили до рук ворога. Про це не було повідомлено українцям. Тому вважаю, що це злочин. Сподіваюся, що за нього рано чи пізно понесуть відповідальність розробники та ті, хто впроваджували систему Дія. Адже викрадення персональних даних — це злочин. Причому це сталося напередодні війни з рф. Така ж ситуація може статися з Оберігом. Чомусь у нас не враховують всі фактори, як це було з Київстаром. Те ж саме буде і з Оберігом. Сподіваюся, що нардепи, які проголосували за те, що персональні дані всіх українських чоловіків з 16 до 60 років вноситимуть до реєстру „Оберіг“, понесуть відповідальність», — резюмує експерт.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів схвалив експериментальний проект з автоматичної верифікації та перевірки відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Згідно з новим порядком, персональні дані всіх українських чоловіків з 16 до 60 років вноситимуть до реєстру «Оберіг».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *