Експрес-стрес-тест НБУ виявив проблеми з капіталом у 9 банків

Експрес-стрес-тестування банків свідчить, що більшість банків збережуть фінансову стійкість попри коронакризу.

Про це на пресбрифінгу Національного банку заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

«Щоб оцінити вплив поточної кризи на банки, НБУ провів експрес-стрес-тестування. Оцінено вплив на капітал 26 великих банків макроекономічного сценарію, що є трохи гіршим, ніж поточний прогноз НБУ. При цьому виявлено дев’ять банків, які можуть порушити показники достатності основного капіталу, із яких два – державні», – наголосила вона.

За словами Рожкової, це ті ж банки, що мали негативні результати стрес-тестування й у минулому, проте не вжили достатніх заходів для вирішення накопичених проблем.

«З огляду на гарантовану підтримку урядом державних банків, у зоні ризику під час поточної кризи перебувають банки, на які сукупно припадає лише 5% активів банківського сектору», – зазначають у НБУ.

Водночас результати більш жорсткого стрес-тестування виявилися в цілому кращими, ніж минулорічні, та засвідчили, що більшість банків готові до поточної кризи.

У березні НБУ відтермінував заплановане на цей рік стрес-тестування 16 банків, на які припадає 44% активів банківської системи, через пандемію COVID-19.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *