Ексвласника «Дельта банку» проситимуть арештувати із заставою у мільярд гривень

Прокурори спільно зі слідчими Нацполіції повідомили про підозру одному з колишніх власників ПАТ «Дельта банк».

Про це у Фейсбуці повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.

Йдеться про Миколу Лагуна, який свого часу обіймав посаду Голови Спостережної Ради цієї фінустанови. Підозрюваному інкримінується розтрата майна та коштів зі збитками в понад 1 млрд гривень.

Прокурори вручили йому клопотання про обрання запобіжного заходу — тримання під вартою з альтернативою внесення застави у понад 1 млрд грн.

Повідомлення про підозру одержали ще двоє заступників Голови Ради директорів банку і директор однієї з пов’язаних фінансових компаній.

«Слідство встановило ряд епізодів, серед яких факт продажу боргу банком без будь-якої оцінки. 42 млн грн боргу продали за 4 млн грн. Та навіть цих коштів банк не отримав — «вигідну» операцію провернули через коригування залишків на рахунках в системі бухгалтерського обліку. А покупцем дешевого кредиту стала фінансова компанія заснована власником ПАТ «Дельта Банк», директор якої за сумісництвом обіймав в Банку адміністративну посаду», — розповіла генпрокурорка.

Крім того, спільники вивели з-під застави нерухомість вартістю близько 16 млн грн. Нікчемність більшості подібних правочинів встановлена судовими рішеннями в порядку господарського судочинства.

Також про розкрадання коштів свідчать факти видачі за вказівкою власника банку 160 млн грн кредиту підприємству, бенефіціаром якого є його близький родич. Заставою за кредитом були 8 земельних ділянок, вартість яких завищена більше ніж у 100 разів. За аналогічною схемою власник банку організував видачу кредитів на фірми-одноденки, що не мали жодних активів та заставного майна.

Для відшкодування заподіяної шкоди у кримінальному провадженні арештовані активи власника банку на суму 790 млн грн. Зокрема арештовано близько 200 земельних ділянок в Київській, Чернігівській та Івано-Франківській областях. Крім того, арештовано 1 млн доларів з рахунку Голови Ради директорів в одному зі швейцарських банків.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *