Енергетична промисловість в умовах війни: аналіз трендів, кейси, прогнози

Енергетична промисловість в умовах війни: аналіз трендів, кейси, прогнози

Стан практики енергетичного права в Україні наразі, через 2 роки після початку великої війни, можна охарактеризувати як досить динамічний. На фоні значних збитків, які ворог завдає енергетичній інфраструктурі країни, український уряд та партнери, які нас підтримують, спрямовують значні зусилля на забезпечення енергетичної безпеки та незалежності.

Україна продовжує активно реформувати енергетичний сектор, імплементуючи в законодавство вимоги 4 енергетичного пакета ЄС та трансформуючи енергетичний сектор відповідно до стандартів вуглецевої нейтральності. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Юридична Газета».

Зелена енергетика

Першочерговим завданням нашої практики під час великої війни було сприяти розв’язанню проблем, які виникли у клієнтів одразу після її початку. Йдеться про проєкти, які були окуповані, пошкоджені внаслідок обстрілів або перебували на стадії девелопменту, організації фінансування чи будівництва. Насамперед це були проєкти з виробництва енергії з відновлюваних джерел. Наша команда відтоді чимало працює щодо фіксації шкоди, завданої внаслідок військових дій. Ми до цього часу активно залучені до підготовки звітів щодо обсягів пошкоджень та розмірів шкоди, збору доказів, підготовки позовів для звернення за відшкодуванням збитків, ініціювання інвестиційних арбітражів, а також переговорів із фондами, які готові фінансувати затяжні інвестиційні спори. Великий обсяг роботи також припадає також на ті проєкти, які були застраховані від політичних ризиків і воєнні зокрема, ще до повномасштабного вторгнення. Наша робота зводиться до супроводу розслідувань та співпраці зі страховими брокерами щодо виплати страхового відшкодування, проведення переговорів зі страховиками.

На регуляторному рівні була необхідність врегулювати ті проєкти, які були на стадії будівництва в частині чинності технічних умов на приєднання, а також працювати на зменшення заборгованості Гарантованого покупця.

У результаті 10 червня 2023 року Верховна Рада прийняла Закон №3141-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках», який продовжив терміни приєднання до мережі вітрових електростанцій до кінця 2024. Це дозволило зберегти проєкти на стадії будівництва, розвиток яких зупинився у зв’язку із повномасштабним вторгненням.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Іншим важливим кроком було прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та «зеленої» трансформації енергетичної системи України» (далі – Закон про «зелену» трансформацію) від 30 червня 2023 року. Він передбачає, що замовник може отримати відстрочку до 31 грудня 2024 року без зміни будь-яких умов договору про приєднання або до 31 грудня 2025 року за умови надання згоди на зміну плати за приєднання на справедливих умовах, при цьому нова плата за приєднання має бути визначена з дня, наступного за днем скасування або закінчення дії воєнного стану.

В частині розв’язання проблеми із заборгованістю Гарантованого покупця Закон про «зелену» трансформацію створює передумови для системного покращення ситуації. Зокрема, він запроваджує механізм feed-in-premium замість зеленого тарифу, де Гарантований покупець повинен доплачувати виробнику тільки, якщо рівень зеленого тарифу вищий від ринкової ціни.

Починаючи із 2023 року, намітилися позитивні тенденції у відновленні роботи над новими проєктами у сфері ВДЕ. Зокрема, зараз юристи INTEGRITES надають юридичну допомогу низці іноземних девелоперів щодо розвитку сонячних та вітрових електростанцій загальною потужністю понад 1000 МВт. Позитивним, зокрема, був той факт, що 650 МВт з них – це проєкти іноземних девелоперів, які зайшли в Україну вже після початку повномасштабного вторгнення.

Оскільки нові проєкти у сфері ВДЕ будуть працювати виключно на ринковій основі (без «зеленого тарифу»), девелопери зацікавлені в укладенні довгострокових договорів на купівлю-продаж зеленої електроенергії, так званих PPA (power purchase agreements – ред.). Зокрема, у 2023 році юристи практики енергетики INTEGRITES активно опрацьовували з клієнтами перспективи укладення як віртуальних, так і фізичних договорів РРА.

Зелені гази

Після прийняття відповідного закону у квітні 2022 року повністю новим напрямом став розвиток проєктів у сфері біометану. Вже в березні 2023 року, тобто менше ніж через рік після прийняття закону, були запущені перші біометанові заводи. Весною 2023 року в Україні було прийнято закон, який розблокував експорт біометану (при збереженні заборони на експорт природного газу) і дав суттєвий поштовх для розвитку цієї галузі. Юристи INTEGRITES долучились до розробки закону у 2022 році, який відкрив можливість для приєднання проєктів біометану до газової мережі, а наразі працюють з девелоперами над розвитком низки біометанових проєктів.

Щодо сектору зеленого водню, його поточний стан можна оцінити як початковий. Зараз він перебуває на стадії оцінювання можливостей. Потужний потенціал української вітроенергетики для його виробництва (понад 500 ГВт вітрових потужностей) дає Україні всі шанси стати європейським хабом із виробництва зеленого водню. Загалом цей сектор перебуває на тому ж етапі, на якому перебувала галузь ВДЕ 15 років тому. Виробляти водень дорого, тож уможливлюють виробництво поки що тільки державні гарантії на кшталт зеленого тарифу в галузі ВДЕ.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Український уряд докладає багато зусиль, аби зважено впроваджувати стратегію розвитку водневого сектору та шукати шлях для його транспортування до ЄС. Для виробництва, транспортування та зберігання зеленого водню в промислових масштабах Україна потребує вищого рівня розвитку технологій та їх здешевлення. Та на цьому етапі потрібно виконати простіше завдання – затвердити загальнонаціональну стратегію розвитку галузі. Саме чітко сформульована урядова візія надасть учасникам ринку розуміння щодо регулювання галузі, доступності державної підтримки тощо. На цьому етапі команда INTEGRITES працює з клієнтами, які розвивають альтернативні джерела енергії з метою їх майбутнього використання для виробництва зеленого водню.

Балансуючі потужності

Після скоєння низки воєнних злочинів росією проти ОЕС України та під загрозою нових атак зростає потреба в децентралізації генеруючих потужностей, бажано під захистом протиповітряної оборони, що накладається на дефіцит балансуючих потужностей та потребу у модернізації наявних. Необхідно згадати, що команда INTEGRITES активно брала участь в розробці змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» щодо енергосховищ та державної підтримки розвитку нових потужностей, ухвалених у 2022 році. Нещодавно НКРЕКП схвалила граничну вартість у 925 доларів США за 1 кВт балансуючих потужностей (електростанції зі швидкими пусками не менш 4 разів на добу чи до 8 разів на добу в окремих випадках, сумарно 1800-2000 пусків на рік, із максимальним часом простою між двома послідовними циклами пуск/зупинення 15 хвилин), що свідчить про наміри оголосити аукціон заявок на державну допомогу. Загальна потреба в інвестиціях у високоманеврові потужності оцінюється орієнтовно у 2 мільярди доларів США. Забезпечено і децентралізацію – одинична потужність складає від 20 МВт. Сучасні рішення дозволяють для цього використовувати майданчики ТЕЦ, що оптимізує грошові потоки за рахунок розділення постачання тепла та електроенергії. Завдяки цим регуляторним нововведенням наші клієнти вже розпочали роботу над проєктами енергосховищ.

Іншим стимулом для розвитку децентралізації – в частині мікромереж – виступив Закон України «Про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, та внесення змін до деяких законів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів» від 24 лютого 2023 року № 2956-IX, який зобов’язав, зокрема, обладнати усі парковки, як приватні, так і публічні, станціями електропідживлення. Закон також заборонив закупівлю громадського транспорту на паливі з нафти у 4-9 річній перспективі та спростив дозволи та правила для проєктування мереж розподілу.

Страхування військових ризиків як передумова для нових проєктів

Під час воєнного стану фінансування для реалізації проєктів в Україні можна отримати лише від банків розвитку та міжнародних організацій, адже тільки вони та уряди країн беруть на себе ризики, пов’язані із війною.

З двох видів ризиків – комерційних і політичних – війна належить до політичних. Тішить поступ України в напрямку страхування, адже в 2023 році перші проєкти отримали страхування політичних ризиків, в тому числі військових. Саме це важливе зрушення уможливило реалізацію інвестиційних проєктів під час повномасштабної війни.

Страхування ризиків – це різновид капіталу, отримати який від комерційних страхових компаній наразі неможливо. Роль страхувальників можуть виконувати міжнародні організації, наприклад, MIGA (англ. Multilateral Investment Guarantee Agency – Агентство з гарантування багатосторонніх інвестицій – ред.), яка є частиною групи Світового банку, або національні програми зі страхування експорту, наприклад, американська DFC (англ. Development Financial Corporation – Фінансова корпорація розвитку – ред.) чи Німецька федеральна інвестиційна гарантія.

Станом на зараз Мінекономіки веде переговори з компанією Marsh, одним із найбільших у світі приватних страхових брокерів, бо для приватних страховиків Україна зараз є «червоною» зоною. Тож Мінекономіки працює над тим, щоби впровадити можливість ранжувати ризики в залежності від регіону України. Наприклад, на відміну від «червоних» Одеси чи Запоріжжя, Закарпаття та Чернівці цілком можна віднести до «зеленої» або «жовтої» зон.

Досвід отримання військової страховки в Україні вже чималий. Наприклад, у листопаді 2022 року команда INTEGRITES допомогла в отриманні першої німецької інвестиційної гарантії після початку повномасштабного вторгнення. Для завершення будівництва заводу у Львівській області наш клієнт отримав від німецького федерального уряду таку інвестиційну гарантію. Аналогічно німецький фармацевтичний та агрохімічний концерн Bayer отримав можливість інвестиційної гарантії на суму 60 млн євро для розширення потужностей насіннєвого заводу в Житомирській області. DFC надала страхування реабілітаційному Superhumans Center на $ 25 млн, MIGA видала страхування проєктам у фінансовому та інших секторах (наприклад, восени 2023 року Агенція застрахувала M10 Lviv Industrial Park у Львівській області на суму більше $ 9 млн на 10 років). Український уряд очікує фіналізації ще низки проєктів від міжнародних агенцій.

Ці проєкти є показовими для інвесторів. Вони наочно демонструють наявну можливість. Ба більше, нещодавно німецький уряд заявив, що буде розширювати страховки не лише на випадок фізичного знищення майна внаслідок воєнних дій, але й буде покривати конверсійні або трансакційні ризики.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Варто зазначити, що страхування військових ризиків не є чимось новим для України. Ще до повномасштабного російського вторгнення ми супроводжували багато проєктів наших клієнтів, зокрема і з сектору ВДЕ, щодо їх страхування від військових ризиків, зокрема із залученням страхового брокера Маrsh. В цьому випадку це були приватні страхові компанії.

Можливість отримання страхування від військових ризиків розблокувала девелопмент нових проєктів у сфері енергетики. Ми очікуємо, що завдяки цьому перші з них почнуть будуватись уже цього року.

Конвенційна електроенергетика

Конвенційна енергетична сфера і надалі залишається концентрованою в руках невеликої кількості акторів, а державні підприємства домінують у багатьох сегментах. Робота команди INTEGRITES в цьому напрямку була пов’язана з втраченими, пошкодженими або ж окупованими активами, а також із реструктуризацією боргових зобов’язань цих підприємств. Нашими клієнтами тут є ПАТ Укренерго, ПАТ Укргідроенерго. З погляду на ланцюг постачання ми також працюємо із ключовими постачальниками палива для теплової генерації – Укргазвидобування, ПАТ НАК Нафтогаз.

Створення конкурентних умов на ринку

Стійкість електроенергетичного ринку формується як фізичними активами, щодо інвестицій в які йшлося вище, так і конкурентним середовищем, об’єктивним показником якого є ліквідність. У межах кількох проєктів із міжнародної технічної допомоги INTEGRITES долучено до стандартизації форвардних контрактів, збільшення прозорості та доброчесності на ринку. Вже згаданий вище Закон №3141-IX, до якого ми готували пропозиції та зауваження, зрештою ухвалено минулого року, через 12 років після REMIT в ЄС та через 6 років після крайнього строку виконання міжнародних зобов’язань Україною.

Закон №3141-IX повинен запрацювати в тандемі із Законом про ринки капіталу та організовані товарні ринки 2020 року, проте істотні обмеження на прозорість накладають воєнні злочини росії, які використовують ці дані для завдання ударів по ОЕС України. Гіпотетично позбавлення доступу до електроенергії є злочином проти людяності, й INTEGRITES у співпраці з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства опрацьовує механізм притягнення росії до відповідальності з кінця 2023 року. Вже у 2024 році ми готували огляд на чернетку REMIT II, за якою ЄС вимагає оприлюднення не лише укладених договорів, але й будь-якої оферти – цілком подібно до фінансових інструментів. Звичайно, для отримання членства в ЄС наша правова система мусить бути готовою до прямого застосування норм REMIT з першого дня після вступу.

Що буде далі

Допоки Україна протистоїть російській збройній агресії, команда практики енергетики INTEGRITES бачить для себе три основні напрямки. По-перше, це робота над притягненням до відповідальності держави-агресора за збитки, завдані енергетичному сектору, насамперед шляхом звернення до інвестиційних арбітражів. По-друге, це робота над новими проєктами – щодо виробництва зеленої електроенергії, зелених газів та балансуючих потужностей. По-третє, це робота над регуляторною базою з тим, аби сприяти її приведенню у відповідність до вимог Європейського Союзу.

За збереження нинішнього рівня воєнних дій міжнародні фінансові установи і банки розвитку продовжать відігравати важливу роль для проєктів в Україні. Ми побачимо приватний капітал не раніше, ніж Національний банк України запровадить достатні заходи для повернення кредитів та репатріації капіталу.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *