ФГВФО не зміг за день продати 11-мільярдні активи банку Жеваго з дисконтом 80%

20 квітня відбулася низка аукціонів Фонду гарантування з продажу прав вимоги банку “Фінанси та кредит”за кредитними договорами з юрособами, заборгованість по яким сягає 11 млрд грн.

Попри те, що аукціони проводилися за “голландською” схемою та, відповідно, передбачали поступове зниження ціни на 80% від стартової суми (яка відповідала сумі заборгованості), покупців на відповідні активи не знайшлося.

Серед активів, які виставлялися на продаж, – у т.ч. борги пов’язаних з нардепом Костянтином Жеваго (екс-власник банку “Фінанси та кредит”) структур на 4 млрд грн; 4,3 млрд грн заборгованості двох збанкрутілих компаній, які пов’язували з Віктором Поліщуком (екс-власник банку “Михайлівський”); 1,5-мільярдний борг компаній, нечужих як В. Поліщуку, так і зрештою К. Жеваго.

Крім вказаних лотів на 9,8 млрд грн, 20 квітня на продаж виставлялася й низка інших кредитів банку “Фінанси та кредит” до корпоративних позичальників на суму 1,4 млрд грн. Але й відповідні торги завершилися безрезультатно.

Нагадаємо, активи банків-банкрутів, які ФГВФО не вдалося продати на “голландських” аукціонах, будуть об’єднані в пули та повторно виставлені на продаж.

У 2017 році Фонд гарантування вже намагався продати два пули корпоративних кредитів банків-банкрутів на 13 млрд грн, але знову ж таки йому не вдалося тоді це зробити. Це при тому, що дисконт сягав майже 90%. Серед потенційних покупців була в т.ч. група ICU. При цьому ЗМІ пов`язували організаторів торгів – українських “дочок” американських DebtX і FFN – у т.ч. з українськими чиновниками.

Про викуп людьми Жеваго його боргу перед банком “Фінанси та кредит” на 650 млн грн з дисконтом 77% читайте тут.

За даними Фонду гарантування, на 01.04.2018 вкладникам “Фінанси та кредит” у межах гарантійної суми виплачено компенсації на 9,92 млрд грн (сумарні виплати складуть 10,5 млрд грн).

За даними НБУ, на середину березня борг банку К. Жеваго по рефінансуванню становив 6,3 млрд грн.

Нацбанк повідомляв, що сукупний обсяг інсайдерських кредитів у портфелі банку “Фінанси та кредит” – близько 22 млрд грн (понад 70% портфелю). Балансова вартість активів банку К. Жеваго становила 45,1 млрд грн, але оцінювачі ФГВФО оцінили їх у 9,9 млрд (22% від “номіналу”).

Про кримінальні провадження щодо видачі банком “Фінанси та кредит” інсайдерських кредитів читайте тут і тут.

Про намагання групи Ferrexpo К. Жеваго домогтися в судах визнання її непов`язаною з банком “Фінанси та кредит” особою та заявлені нею вимоги на 3,9 млрд грн до Фонду гарантування – тут.

Про спроби К. Жеваго вивести Білоцерківську ТЕЦ з-під застави НБУ – тутПро намагання готелю К. Жеваго визнати недійсним кредитний договір з банком “Фінанси та кредит” – тут.

Про невдалу спробу вкладника банку “Фінанси та кредит” відсудити свої кошти в К. Жеваго – тут.

Про картковий борг К. Жеваго перед банком “Фінанси та кредит” на 8 млн грн – тут.

Про втрату Мінфіном коштів у банку “Фінанси та кредит” – тут.

Про висновки Вищого адмінсуду, що НБУ не реагував адекватно на проблеми банку “Фінанси та кредит” див. тут.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *