ФГВФО оптом продає активи банків Курченка на 16 млрд грн

11 червня Фонд гарантування проведе “голландський” аукціон з продажу прав кредитної вимоги Брокбізнесбанку на 12,6 млрд грн за 141 договорами, в заставі по яким – майнові права та товари в обороті (переважно нафтопродукти).

Із даних ФГВФО та судових матеріалів випливає, що серед боржників – у т.ч. ТОВ “Гатіора”, ТОВ “БК “Гефест альянс”, ТОВ “Плавт сервіс”, ТОВ “Укркомерцпостач”, ТОВ “Грант Тайм” тощо.

Більшість з цих фірм фігурує також у переліку боржників “Реал Банку”, право вимоги до яких Фонд гарантування планує продавати 14 червня. Загальний обсяг відповідного лоту – 3,65 млрд грн.

За даними ЗМІ, як мінімум частина з наведених компаній співпрацювала зі структурами Курченка.

Фонд заявляв, що державна виконавча служба не може стягнути заборгованість з цих фірм та інших боржників Брокбізнесбанку на понад 6 млрд грн “в зв’язку з відсутністю майна та коштів боржника, на яке можливо звернути стягнення в рахунок погашення боргу” (цитата).

Як писав Finbalance, ФГВФО подав позов до 35 осіб – членів керівних органів (наглядової ради, правління, кредитного комітету) Брокбізнесбанку – про відшкодування шкоди та солідарне стягнення на користь банку 8,9 млрд грн. Серед відповідачів – у т.ч. брати Буряки та Сергій Курченко.

Нагадаємо, Брокбізнесбанк був визнаний неплатоспроможним у кінці лютого 2014 року, а в червні того ж року його відправили на ліквідацію.

За даними Фонду гарантування, на 01.02.2014 кредитний портфель юросіб у Брокбізнесбанку становив 26,1 млрд грн, фізосіб – 0,8 млрд грн. Обсяг депозитів юросіб – 4,6 млрд грн, фізосіб – 5,75 млрд грн, обсяг коштів банків – 3,2 млрд грн.

На 01.04.2018 вкладники Брокбізнесбанку в межах гарантійної суми отримали компенсації від Фонду гарантування на 2,6 млрд грн (96,6% запланованих виплат).

Як писав Finbalance, відповідно до ухвали Печерського райсуду м. Києва від 10.02.2017, слідчі Генпрокуратури в рамках кримінального провадження №12013220540000400 встановили, що Сергій Курченко придбав 80% акцій Брокбізнесбанку в братів Буряків за рахунок кредитів, отриманих у Брокбізнесбанку.

«У липні-серпні 2013 року колишні акціонери АТ «Брокбізнесбанк» ОСОБА_6 та ОСОБА_7 продали частину своїх акцій ТОВ «Муйне», ТОВ «Айнам», ТОВ «Амінамі», ТОВ «Анкона-Торг», ТОВ «Амадіна», ТОВ «Хіган», ТОВ «Алконост», ТОВ «Ультрастарінвест», ТОВ «Східно – європейська паливно-енергетична компанія», які були підконтрольні ОСОБА_3.

Реалізація акцій була здійснення шляхом незаконного виведення коштів на загальну суму понад 2 млрд грн з АТ «Брокбізнесбанк» шляхом видачі фіктивних кредитів ряду підконтрольним ОСОБА_3 підприємствам, подальшого перерахування ними коштів ТОВ «Муйне», ТОВ «Айнам», ТОВ «Амінамі», ТОВ «Анкона-Торг», ТОВ «Амадіна», ТОВ «Хіган», ТОВ «Алконост», ТОВ «Ультрастарінвест», ТОВ «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» та наступного придбання вказаними товариствами акцій АТ «Брокбізнесбанк» фактично за рахунок коштів банку у ОСОБА_6 та ОСОБА_7», – йшлося в ухвалі суду.

Водночас заступник голови наглядової ради ВЕТЕК Борис Тимонькин у 2013 році зазначав, що ця холдингова структура С. Курченка придбала не 80% акцій Брокбізнесбанку.

«Разом з нами в капітал банку увійдуть 4 компанії – фінансових інвестори. Після завершення угоди ВЕТЕК буде належати близько 40%. 20%-ний пакет залишиться у колишніх власників – Олександра та Сергія Буряків, – казав Б. Тимонькин. – Новим власникам банк обійдеться в серйозну суму – більше 1 млрд грн. Ми дамо ці гроші акціонерам, вони внесуть їх до статутних фондів підприємств-боржників, і погані активи будуть погашені. Щодо найбільшого позичальника – агрохолдингу «Сварог Вест Груп», акціонерами якого є Олександр і Сергій Буряки, то по ньому вже є всі необхідні домовленості. Його заборгованість буде реструктуризована на 5 років. Фінансовий стан холдингу дозволяє обслуговувати кредит».

ФГВФО заявляв, що оціночна вартість активів, включених до ліквідаційної маси «Брокбізнесбанку», склала менше 15% від суми, зазначеної у бухгалтерській документації банку. При тому, що «на папері» вартість активів банку склала майже 15,33 млрд грн, незалежні оцінювачі оцінили їх у 2,22 млрд грн.

У Фонді гарантування розповідали, що забезпеченням під частину кредитного портфелю Брокбізнесбанку (на 8 млрд грн) були товари в обороті – газ і паливо в трубопроводах. «Коли приїхали дивитися заставу за місцем, вказаним в адресі, нічого крім охоронця, собаки і бочки, яка і була, мабуть, товаром в обороті, не виявили. Це був відомий кредит Курченко», – зауважувала заступник директора-розпорядника Фонду гарантування Світлана Рекрут.

Також Фонд уточнював, що 95% кредитного портфеля банку не обслуговується або є проблемним; 78% корпоративного кредитного портфеля – видані юрособам, пов’язаним із колишнім власником банку; за багатьма угодами відсутні оригінали договорів; загалом, трохи менше 80% кредитного портфеля юросіб є беззаставними або зі «сміттєвим» забезпеченням.

“Аналіз фінансових операцій свідчить про маніпуляції, вчинені акціонерами банку. До правоохоронних органів подано 117 заяв про вчинення кримінальних правопорушень, тривають досудові розслідування у тому числі щодо пов’язаних з банком осіб про нанесення банку мільярдних збитків.

Наприкінці 2016 року на продаж було виставлено лот, до складу якого увійшли 12 інсайдерських кредитів. При тому, що борг перед банком за договорами сягнув 7,41 млрд грн, незалежні оцінювачі оцінили їх у 0,59 млрд грн. У забезпечення за кредитами було передано майнові права за контрактами та частку в статутному капіталі підприємства, а також паливно-мастильні матеріали, місцезнаходження яких не встановлено. Лот виставлявся на продаж тричі, але аукціони не відбулися через відсутність учасників. За більшістю кредитів позовні вимоги банку задоволені у повному обсязі, відкриті виконавчі провадження, але стягнути на користь банку просто немає чого.

3,32 млрд грн було виведено колишнім керівництвом банку внаслідок операції врахування простих векселів з приватною компанією. На цю суму в обліку виникла прострочена заборгованість за пред’явленими до оплати векселями. Крім того в банку відсутні оригінали договорів з векселедавцями, що ускладнює процес повернення коштів та є передумовою нанесення збитків банку”, – зауважував ФГВФО.

Про невдалі спроби Фонду гарантування стягнути борги компаній «імені» Курченка перед Брокбізнесбанком читайте тут. Про інсайдерські кредити в Брокбізнесбанку «імені» Буряків – тут

За даними ФГВФО, на 01.04.2018 вкладникам “Реал Банку” в межах гарантійної суми були виплачені компенсації на 524 млн грн (96,6% запланованих виплат).

Фондофіційно заявляв, що колишні посадові особи “Реал Банку” зумисне доведели його до банкрутства:

“Підставами для такого твердження, зокрема, є результати перевірки, здійсненої уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Найпоказовіший із виявлених фактів – надання із порушенням принципів кредитування, під заставу товарів в обороті (дизельного палива, бензину, скрапленого газу тощо) позик на мільярди гривень позичальникам, що входили до групи компаній «СЄПЕК». У результаті, балансова вартість активів, включених до ліквідаційної маси банку, склала 5 177,4 млн грн, у той час як оціночна вартість, визначена сертифікованими суб’єктами оціночної діяльності, становить лише 94,1 млн грн.

Понад 97% усіх активів, включених до ліквідаційної маси ПАТ «Реал банк» – кредити, надані юридичним особам. «На папері» вартість цієї групи активів сягнула 5 037,2 млн грн. При цьому їх незалежна оцінка виявилась у понад 620 (!) разів меншою – 8,1 млн грн. Основна причина – укладення завідомо збиткових для банку кредитних договорів.

Так, майже 4 797,3 млн грн – кредити компаній, що входили до групи «СЄПЕК» (власник Сергій Курченко). Окрім того, що усі компанії-позичальники входили до складу однієї групи, надані їм кредити мали і інші спільні характерні ознаки – значні суми позик і неліквідні застави. У забезпечення виконання за мільярдними кредитами було передано продукти нафтопереробки (дизельне паливо, бензин, скраплений газ тощо), які перебували у торговому обороті, що фактично від початку унеможливлювало перевірку їх наявності у силу відсутності індивідуальних ознак”.

Як повідомлялося, Курченку в рамках різних кримінальних проваджень інкримінується створення та забезпечення діяльності злочинної організації, що була спрямована на заволодіння майном та коштами держструктур:

– заволодіння скрапленим газом на 2,2 млрд грн, які видобули “Укргазвидобування” і “Укpнaфта”;

– заволодіння коштами “Брокбізнесбанку” на суму 836,9 млн грн при протиправному наданні фінустановою кредитів для “Реал Банку” та незаконному розміщенні коштів на коррахунку в Реал Банку;

– заволодіння коштами “Брокбізнесбанку” на 1,44 млрд грн при видачі кредитів підконтрольним Курченку підприємствам;

– заволодіння коштами “Укргазбанку” на 499,84 млн грн. при укладенні удаваних договорів купівлі-продажу облігацій Державної іпотечної установи з “Укргазбанком”;

– заволодіння 787 млн грн рефінансування НБУ, яке було видано підконтрольному Курченку “Реал Банку” (у цій справі фігурують в т.ч. екс-заступник глави НБУ О. Ткаченко та екс-директор Гендепартаменту банківського нагляду НБУ Р. Яковлєв);

– заволодіння коштами ПАТ «Аграрний фонд» на суму 2,07 млрд грн при укладенні “Брокбізнесбанком” удаваних договорів купівлі-продажу облігацій внутрішньої держпозики та договорів прямого РЕПО з НБУ (про затягування в цьому контексті справи екс-першого заступника глави Бориса Приходька див. тут, про причетність до відповідних сумнівних операції групи ICU, співвласницею якої до призначення главою НБУ була В. Гонтарева див. тут).

На початку 2018 року екс-заступник директора департаменту інвестиційної діяльності “Брокбізнесбанку” був засуджений до 5 років позбавлення волі умовно. Суд затвердив угоду екс-посадовця банку із заступником генпрокурора про визнання винуватості.

Нещодавно С. Курченко вперше потрапив до санкційного списку України.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *