ФГВФО пояснив зростання вкладів українців у банках

Сума депозитів фізичних осіб (у т.ч. ФОПів) у банках-учасниках Фонду гарантування вкладів у січні-жовтні зросла майже до 630 млрд грн.

За даними ФГВФО, за 10 місяців року вклади фізосіб збільшилися на 21,8 млрд грн (+3,6%) та на 1 листопада склали 629,4 млрд грн.

Для порівняння за аналогічний період торік приріст суми вкладів у банках-учасниках Фонду склав 100,6 млрд грн (+21,2%).

При цьому в загальній сумі вкладів зростає частка вкладів в гривні, яка на початок листопада сягнула 61,3% (станом на 1 листопада 2020 року цей показник був на рівні 57,5%).

У розрізі діапазонів сум темпи зростання вкладів, що перевищують гарантовану ФГВФО суму відшкодування (200 тис. грн), більші, ніж у вкладів в гарантованому Фондом діапазоні від 10 грн до 200 тис. грн: за січень-жовтень сума вкладів понад гарантовану суму зросла на 18,5 млрд грн (+5%), в межах гарантованої суми – на 3,3 млрд грн (+1,4%).

«Як ми бачимо, банківська система пристосувалася до нових викликів, адаптувала бізнес-процеси та продемонструвала здатність розвиватися в умовах пандемії. Другий рік поспіль ми фіксуємо зростання депозитного портфеля банків-учасників Фонду, хоча цього року темпи приросту помітно пригальмували. Це, в першу чергу, пов’язано зі змінами умов карантинних обмежень . З іншого боку, ми спостерігаємо, що темпи зростання суми вкладів понад гарантовану суму значно перевищують зростання вкладів в межах гарантованої суми. Таким чином підвищується актуальність прийняття Верховною Радою у другому читанні законопроекту №5542-1, яким зокрема передбачено поетапне збільшення максимальної суми гарантованого відшкодування – спочатку до 400 тис. грн, а з 1 січня 2023 року до 600 тис. грн. Це сприятиме зміцненню довіри вкладників до банківської системи», – відзначила заступниця директора-розпорядника ФГВФО Ольга Білай.

При цьому зниження темпів росту вкладів у 2021 році пояснюється кількома факторами.

По-перше, зміцнення гривні протягом 10 місяців року призвело до скорочення гривневого еквіваленту вкладів в іноземній валюті при реальному збільшенні їх обсягу (минулого року фіксувалася девальвація гривні).

По-друге, за рахунок адаптації населення та бізнесу до життя в умовах карантинних обмежень і зміни умов адаптивного карантину відбулося поступове пожвавлення витрат на стандартні потреби, які були обмежені в минулому році, що спричинило зниження темпів росту вкладів в національній валюті в 2021 році (+28,5 млрд грн або 8% за 10 місяців) порівняно з аналогічним періодом торік (+51,2 млрд грн або 18,3%).

По-третє, з минулого року поступово знижувались середньозважені процентні ставки за залученими вкладами населення, і протягом 10 місяців поточного року ця тенденція зберігалася – середньозважені ставки за гривневими депозитами скоротилися з 7,9 до 6,9%.

Водночас порівняно з 2020 роком спостерігалася позитивна динаміка деяких основних чинників, які сприяли збільшенню гривневих вкладів:

• приріст фонду оплати праці за 10 місяців року склав 143,1 млрд грн або 16,8% порівняно з відповідним періодом минулого року (за 10 місяців 2020 року він становив 62,3 млрд грн або 7,9% порівняно з відповідним періодом 2019 року);

• збільшення мінімального рівня заробітної плати за 10 місяців року склало 20% – з 5000 грн до 6000 грн (за аналогічний період 2020 року приріст був майже на такому ж рівні – 19,8%).

На початок листопада у реєстрі учасників Фонду гарантування нараховувалося 70 банків за винятком Ощадбанку, який наразі ще не приєднався до ФГВФО.

Сума вкладів фізосіб у банках-учасниках ФГВФО на 1 жовтня становила 627,6 млрд грн.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *