ФГВФО розкрив схеми виведення активів з Терра Банку

Активи ПАТ «ТЕРРА Банк», напередодні запровадження тимчасової адміністрації, були виведені через «схемне» кредитування юридичних осіб, які пов’язані з власниками банку (Циплаков Р.П., Клименко С.Д.), придбання «сміттєвих» цінних паперів (під час діяльності БАНКУ, коли власником був Циплаков Р.П.) та через операції з Meinl Bank Aktiengesellschaft (Австрія).

 

ФГВФО розкрив схеми виведення активів з Терра Банку

Попри те, що у бухгалтерській документації активи банку становлять 4 543,1 млн. грн, незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх у 136,0 млн грн. В ПАТ «ТЕРРА БАНК» сума затверджених акцептованих вимог кредиторів дорівнює 2 688,8 млн грн, з них  кредиторські вимоги Фонду – 1 290,60 млн грн.

На кореспондентському рахунку ПАТ «ТЕРРА БАНК» в Meinl Bank на день введення тимчасової адміністрації було розміщено 40,0 млн дол. США. Ці кошти з процентами (загалом 40,4 млн дол. США) на початку вересня 2014 року були списані австрійським банком в рахунок виконання зобов‘язань та погашення боргу компанії-нерезидента, пов’язаної з колишніми власниками банку. На сьогодні, за фактом протиправного заволодіння коштами колишніми власниками, за заявою уповноваженої особи Фонду, правоохоронні органи здійснюють  кримінальне провадження.

Окремо слід зазначити, що 12% балансової вартості активів банку – це цінні папери. У бухгалтерських документах їх вартість вказувалась на рівні 504,3 млн грн, а за даними незалежної оцінки ринкова вартість визначена на рівні 1,5 млн грн., що дорівнює тільки 0,3% від їх балансової вартості. Всі вказані цінні папери – «сміттєві», та були використанні для виведення коштів з банку.

ФГВФО розкрив схеми виведення активів з Терра Банку

75% обсягу ліквідаційної маси – це кредити, надані юридичним та фізичним особам. «На папері» вартість кредитного портфелю ПАТ «ТЕРРА БАНК» становить 2 784,5 млн грн. При цьому його незалежна оцінка складає 102,2 млн. грн.

Найбільшу різницю між оціночною та балансовою вартістю має портфель корпоративних позичальників банку. При тому, що «на папері» його вартість зафіксована на рівні 2 602,9 млн грн, його незалежна оцінка виявилась у понад 26 разів меншою – 96,7 млн грн. Справа в тому, що майже 97% від загального кредитного портфелю юросіб – кредити надані компаніям, які пов’язані з власниками банку. Вони були створені без мети здійснення господарської діяльності та використовувались для отримання кредитів без наміру їх повернення.

ФГВФО розкрив схеми виведення активів з Терра Банку

Сума заборгованості за ними становить на дату затвердження ліквідаційної маси 2 532,9 млн грн., зокрема: група компаній Циплакова Р.П. заборгувала 1 166,4 млн грн; група компаній  Клименко С.Д. – 1 366,5 млн грн. Оціночна вартість цих кредитів 83,7 млн грн, що становить лише 3,3% від їх балансової вартості, а саме: група компаній Циплакова Р.П. – 64,4 млн грн; група компаній  Клименко С.Д. – 19,2 млн грн. З моменту визнання банку неплатоспроможним, вказані позичальники не обслуговують свої договори. Будь-якого майна, на яке банк міг би звернути стягнення та погасити кредитну заборгованість у таких підприємств немає, а в заставу за ними надано неліквідне забезпечення, або сума застави мізерно мала і зовсім не покриває суму заборгованості (тобто, кредити практично бланкові).

В результаті проведеної претензійно-позовної роботи за кредитами наданим позичальникам, які пов’язані з власником банку, переважно за рахунок реалізації заставного майна, переданого в забезпечення, було повернуто кошти на загальну суму близько 12,8 млн грн.

На сьогодні проводиться досудове розслідування у кримінальних провадженнях  за фактами розкрадання грошових коштів ПАТ «ТЕРРА БАНК» за участю власників банку (Циплаков Р.П., Клименко С.Д.) та пов’язаних з банком осіб, що призвело до його неплатоспроможності та подальшої ліквідації.

Відносно кредитного портфелю фізичних осіб, то заборгованість за договорами склала 181,7 млн грн., оціночна вартість – 4,1 млн грн. При цьому, 14,1% (25,6 млн грн) портфелю фізичних осіб це кредити, надані позичальникам, які зареєстровані у зоні проведення АТО, та 3,2% (5,8 млн грн) – позичальникам, які зареєстровані в АР Крим. Ринкова вартість наведених груп кредитів – 0,6 млн грн та 0,2 млн грн відповідно.

Інформацію про схеми виведення активів інших банків можна побачити тут.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *