ФГВФО вимагає від екскерівників банку «Укоопспілка» майже 80 млн грн

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вимагає від екскерівників неплатоспроможного банку «Укоопспілка» до 29 листопада 2021 року сплатити понад 79,7 млн грн.

За даними ФГВФО, керівники банку, пов’язані особи та відповідачі по судовій справі №910/11027/21 за позовом Фонду мають сплатити 76 929 136,71 грн шкоди та 2 775 150 грн судового збору.

25 травня Велика Палата Верховного Суду ухвалила рішення про стягнення 76 млн грн шкоди з топменеджерів «Укоопспілки» в справі №910/11027/18 за позовом Фонду гарантування до 14 колишніх керівників банку-банкруту.

ФГВФО просить топменеджерів «Укоопспілки» добровільно виконати постанову ВС та до 29 листопада сплатити 79,7 млн грн на користь Фонду, що діяв як ліквідатор банку.

Відповідні вимоги про добровільне виконання рішення ФГВФО надіслав відповідачам у справі 29 вересня 2021 року через поштовий зв’язок.

У разі невиконання вимоги протягом зазначеного вище періоду Фонд гарантування вживатиме заходів щодо пред’явлення наказів у справі № 910/11027/18 до примусового виконання у порядку та спосіб, визначений законом «Про виконавче провадження».

Суть спору у справі «Укоопспілки» зводилась до того, що відповідачі у складі колегіальних органів управління прийняли рішення про інвестування грошових коштів у розмірі близько 70% усіх активів банку у неліквідні цінні папери фактично нульової вартості, чим спричинили шкоду банку та його кредиторам.

Зазначена справа була передана на розгляд Великої Палати Верховного Суду, оскільки містила виключну правову проблему щодо моменту, з якого потрібно починати розраховувати строк позовної давності.

22 січня 2015 року Національний банк відніс банк «Укоопспілка» до категорії неплатоспроможних. Фонд гарантування розпочав ліквідацію збанкрутілого банку.

27 вересня 2019 року ФГВФО припинив діяльність банку «Укоопспілка» як юридичної особи. На момент завершення ліквідації ринкова вартість активів банку склала 33,4 млн грн, тоді як «на папері» їх вартість була відображена у сумі майже 600 млн грн. Понад половину балансової вартості активів склали цінні папери, які, за висновками незалежного оцінювача, виявились нічого не варті. Ще майже 200 млн грн за балансовою вартістю склали кредити юридичним особам, ринкова вартість яких ледве перевищила 5 млн грн.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *