Fitch прогнозує глибоку глобальну рецесію у 2020 році

Глибока глобальна рецесія через загострення коронавірусної кризи в 2020 році тепер є базовим прогнозом Міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

Fitch очікує падіння світової економіки на 1,9% у поточному році. Швидкість, з якою розвивається пандемія коронавірусу, викликала черговий раунд перегляду прогнозів агентства.

Так валовий внутрішній продукт США, єврозони та Великої Британії знизиться на 3,3%, 4,2% та 3,9% відповідно.

Економіка Китаю після спаду у першому кварталі 2020 року буде різко обмежена глобальною рецесією, її щорічне зростання буде нижче 2%.

При цьому базовий прогноз Fitch не передбачає повернення економік США та Європи до рівнів довірусної кризи до кінця 2021 року

У Fitch вважають, що карантинні заходи можуть скоротити ВВП у Євросоюзі та США на 7-8% в другому кварталі, або на 28-30% у річному вимірі.

За оцінками Fitch, політика застосування обмежень для контролю поширення вірусу надає миттєвого і драматичного впливу на повсякденну економічну активність.

Загальнонаціональні карантини знижують щоденну активність приблизно на 20% від нормального рівня. Вплив на ВВП буде залежати від тривалості обмежень.

Fitch також очікує, що безробіття в США досягне піку на рівні 10% у другому кварталі 2020 року. Компанії також можуть скоротити капітальні вкладення, а споживачі різко скоротить свої витрати. Це буде посилюватися падінням цін на акції.

Зростання прибутковості корпоративних облігацій і облігацій на ринках, що розвиваються, призводить до посилення умов глобального фінансування, а зміцнення долара та падіння цін на сировинні товари ще більше ускладнять зростання на цих ринках.

Fitch знижує прогноз ціни нафти на 2020 рік (середньорічний показник за Brent) до $35 за барель.

Величезні пакети податкових стимулів були оголошені у багатьох країнах з 10% ВВП у США і близько 5% у Німеччині та Великобританії.

«У розпал кризи в галузі охорони здоров’я більш високі державні витрати можуть зіграти важливу роль у пом’якшенні падіння активності, однак вони навряд чи зможуть істотно стимулювати зростання, поки криза в галузі охорони здоров’я не вщухне», – зазначає Fitch.

Там припускають, криза охорони здоров’я ослабне у другій половині 2020, прогнозується помітне відновлення зростання. Зняття обмежувальних заходів також має призвести до дискретного стрибка активності – як це зараз спостерігається в Китаї.

Стимули макроекономічної політики також повинні сприяти відновленню зростання. Проте масштаби втрат не передбачають, що ВВП країн повернуться на довірусний рівень до кінця 2021 року.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *