Fitch вказує на ризики в Україні через значну присутність держави в банківському секторі

Fitch Ratings підтвердило Україні рейтинг надійності дефолту емітента в іноземній валюті на рівні “B-” із стабільним прогнозом, йдеться в офіційній заяві агентства.

Як зазначається в повідомленні, українські рейтинги відображають слабку зовнішню ліквідність, значний тягар держборгу та структурні слабкі сторони в умовах слабкого банківського сектора, інституційних обмежень та геополітичних і політичних ризиків.

Агентство вважає короткострокові фінансові ризики України обмеженими за наслідками в т.ч. реструктуризації зовнішніх боргів у 2015 році і недавнього розміщення суверенних євробондів.

Наступний транш від МВФ фахівці Fitch очікують у 2018 році після затвердження держбюджету-2018 й досягнення домовленостей щодо змін у формулі для регулювання тарифів на опалення.

За оцінками агентства, за підсумками 2017 року інфляція в Україні складе 12,9% (до 7,8% знизиться у 2019 році), ВВП зросте на 2% (у 2018 році – на 3,2%, у 2019 році – на 3,7%), дефіцит держборгу знизиться до 2,7% ВВП (у 2018-2019 роках – 2,8%), щоправда, держборг сягне пікового показника – 83,3% ВВП.

Fitch вказує на слабкість банківського сектору України та непередбачуваність зобов’язань суверена через значну присутність держави на ринку (контролює 56% активів системи). Загальні витрати на рекапіталізацію та очистку банків у 2013-2017 роках агентство оцінює в 401 млрд грн (14,3% ВВП у 2017 році).

«Незважаючи на значний прогрес у сфері макроекономічної стабілізації, енергетики, пенсій та боротьби з корупцією, політичні ризики для програми реформ обумовлені потужними приватними інтересами, розкольними політичними силами, зростанням популістських голосів та повільним відродженням після глибокої кризи. Президентські та парламентські вибори призначені на 2019 рік, збільшивши політичні витрати на реформи.

Невирішений конфлікт на Сході України залишається ризиком для загальної макроекономічної ефективності та стабільності. По контактній лінії існують постійні зіткнення, але істотна ескалація бойових дій не є частиною нашого базового сценарію.

Суперечка [з Росією] щодо непогашених боргових зобов`язань в розмірі 3 млрд дол знаходиться в англійському апеляційному суді. Fitch не очікує, що вирішення суперечок щодо боргу погіршить спроможність України отримувати доступ до зовнішнього фінансування та обслуговувати зовнішні борги», – йдеться в заяві Fitch. 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *