Фонд гарантування відновив контроль над банком «Капітал»

Фонд гарантування вкладів 12 лютого повернув контроль над ще одним із зомбі-банків – ПАТ «АКБ «Капітал».

За даними ФГВФО, неплатоспроможний банк «Капітал» перебував у статусі зомбі-банку майже 2 роки.

Відновленню контролю над банком «Капітал» передувало майже два роки судових тяганин та численні спроби з вересня 2020 року відновити записи в Держреєстрі у позасудовому порядку на виконання норм «антиколомойського» закону (№590-ІХ).

У березні 2019 року власниками банку через реєстраторів внесена низка записів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, внаслідок яких банк «Капітал» юридично «переїхав» до окупованого Донецька, а органом управління значився керівник, призначений власниками банку.

На сьогодні у Державному реєстрі поновлено запис про здійснення ліквідації банку «Капітал» уповноваженою особою ФГВФО. Триває робота над відновленням виплат вкладникам та підготовка до задоволення вимог кредиторів банку.

Основним джерелом коштів для розрахунку із кредиторами мають стати надходження від продажу активів банку. Ще одним напрямом пошуку коштів для розрахунку із кредиторами стануть судові позови до пов’язаних з банком осіб, причетних до неплатоспроможності чи втрати активів банку.

20 липня 2015 року НБУ визнав банк «Капітал» неплатоспроможним, а 29 жовтня 2015 року прийняте рішення про його ліквідацію.

На сьогодні вкладниками банку у межах гарантованої суми отримано 324,5 млн грн (87,5% від загальної суми до виплат). Загальна сума акцептованих вимог кредиторів становить понад 584,8 млн грн.

Банк «Капітал» став другим зомбі-банком, ліквідацію якого вдалося повернути у правову площину впродовж місяця.

Так 2 лютого Фонд гарантування відновив контроль над Златобанком.

Наразі Фонд працює над поверненням під контроль останніх двох зомбі-банків – КСГ Банку та найбільшого зомбі-банку за сумою виплаченого вкладникам відшкодування – УкрІнБанку.

Їх вкладникам ФГВФО вже виплатив 1,8 млрд грн гарантованого відшкодування, з яких 1,76 млрд грн – вкладникам УкрІнБанку. Загальна сума акцептованих вимог кредиторів цих банків складає майже 3,2 млрд грн.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *