Фонду гарантування «спишуть» частину боргів

Держава схвалила механізм реструктуризації боргів Фонду гарантування вкладів фізосіб, які сягають 114 млрд грн.

Рада з фінансової стабільності рекомендувала провести конвертацію поточних зобов’язань ФГВФО перед урядом та майбутніх процентних платежів в умовні зобов’язання.

Це означає, що більша частина боргу Фонду гарантування перед урядом буде виплачена лише за наявності коштів і лише за умови виконання декількох умов.

Йдеться про те, в період кризи 2014-2015 років ФГВФО був змушений для вчасних та повних виплат вкладникам неплатоспроможних банків залучати кредити від уряду та Національного банку.

Двом мільйонам вкладників неплатоспроможних банків Фонд виплатив майже 90 млрд грн у межах гарантованої суми. Для здійснення цих виплат у 2014-2017 роки запозичив 80 млрд грн у Нацбанку та Міністерства фінансів під 10-14% річних.

Станом на 1 червня 2020 року Фонд повернув більше 43 млрд грн (з яких 11,7 млрд грн – відсотки за кредитами), зокрема повністю розрахувався з НБУ на 25,6 млрд грн (з яких 5,5 млрд грн – відсотки). Але при цьому Фонд має повернути у 2025-2031 рроки ще 113,8 млрд грн з урахуванням відсотків.

Сьогоді в НБУ повідомили, що заборгованість ФГВФО за номіналом векселів перед урядом становить 48,1 млрд грн та відсотки за цими позиками, що мають бути погашені до 2031 року.

Рада фінстабільності вирішила, що заборгованість Фонду в частині, що відповідає нарахованим відсоткам (понад 65 млрд грн. – Ред.) за векселями, буде погашатися за рахунок коштів, стягнутих з колишніх власників та пов’язаних осіб банків, діяльність яких призвела до неплатоспроможності цих установ, а також за рахунок коштів, що надійдуть до Фонду як кредитора за виплачені ним гарантовані суми вкладникам. Якщо цих джерел буде недостатньо, то залишок боргу ФГВФО буде прощений.

Погашення заборгованості в частині номіналу векселів здійснюватиметься за рахунок накопичених надлишкових коштів Фонду гарантування, які перевищують суму, необхідну для виконання ним своїх функцій, та є не нижчою від 2,5% від загальної гарантованої суми вкладів (цей запас формується за рахунок регулярних внесків банків-учасників).

Перерахування надлишку коштів у погашення умовних зобов’язань не призведе до погіршення фінансового стану ФГВФО, впевнені в НБУ.

Підтриманий Радою сценарій дасть змогу перейти до підвищення суми гарантованих державою вкладів до 600 тис. грн після здійснення реструктуризації зазначених боргових зобов’язань Фонду. Для імплементації цієї рекомендації необхідно внести відповідні зміни до законодавства.

Рада також схвалила план реструктуризації боргів ФГВФО з обмеженим терміном дії для відновлення платоспроможності Фонду до кінця 2021 року, як того вимагав підписаний у червні Меморандум про економічну та фінансову політику.

«У нас є позиція. Списати величезну суму грошей з бюджету – це не зовсім державницький підхід», – зазначила міністерка фінансів Оксана Маркарова в інтерв’ю FinClub до свого звільнення навесні 2020 року.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *