Француз програв у ЄСПЛ справу про порно на роботі

Колишній працівник французької залізниці Ерік Ліберт програв судовий процес про порушення роботодавцем права на особисте життя, який загалом тривав 10 років.

Пан Ліберт стверджував, що його право на приватне життя порушили, коли представник роботодавця відкрив на його робочому комп’ютері файли з порнографією.

Проте Європейський суд з прав людини виніс постанову не на користь екс-працівника залізниці, погодившись, що файли потрібно було чітко ідентифікувати як приватні.

Суд також визначив, що представники компанії мали право відкрити ці файли.

Пана Ліберта, заступника начальника регіонального відділу спостереження французької державної залізничної компанії SNCF в Ам’єні, відсторонили від обов’язків 2007 року.

Його комп’ютер перевірили за його відсутності.

На ньому представники SNCF знайшли порнографічні відео та зображення, а також підроблені документи.

2008 року Еріка Ліберта звільнили.

Після звільнення він спочатку подав апеляцію до суду нижчої інстанції по трудових конфліктах, програв, і далі подавав апеляції до французьких судів вищої інстанції.

У своєму рішенні, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) вирішив, що у справі Ліберта проти Франції не було порушення статті 8 Європейської конвенції з прав людини, а саме права на повагу до особистого та сімейного життя.

У рішенні зазначається, що французьке законодавство передбачає певну конфіденційність, якщо мова йде про файли на робочому комп’ютері, позначені як особисті. Однак вони можуть бути відкриті в присутності працівника або якщо йому сказали про це заздалегідь.

“Серйозне порушення”

У справі пана Ліберта Європейський суд з прав людини погодився з рішеннями французьких судів про те, що файли не були належним чином ідентифіковані як приватні, хоча вони були позначені як особисті.

Також ЄСПЛ взяв до уваги висновки французьких судів, згідно з якими компанія SNCF на законних підставах потурбувалася про використання своїх комп’ютерів “відповідно до договірних зобов’язань та відповідних правил”.

Європейський суд з прав людини також взяв до уваги рішення французького апеляційного суду. Останній постановив, що пан Ліберт здійснив “серйозне порушення професійного етичного кодексу SNCF та відповідних внутрішніх принципів роботи”.

“Як наголошує апеляційний суд, його дії були особливо серйозними, оскільки, як посадова особа, відповідальна за загальний нагляд, від нього очікували, що він стане прикладом“, – говориться у рішенні ЄСПЛ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *