Генеральний адвокат суду ЄС: Польський закон про вихід суддів на пенсію порушує правила Євросоюзу

Генеральний адвокат Суду ЄС стверджує, що польський закон про вихід суддів на пенсію є порушенням правил Європейського Союзу.

Відповідний закон у Польщі ухвалили ще в 2017 році. Уряд стверджував, що закон допомагає очистити суди від суддів, які почали кар’єру за комуністичного режиму. Критики переконували, що закон був спробою партії влади «Право і справедливість» (PiS) взяти судову систему під контроль.

Закон знижував вік виходу суддів на пенсію з 67 до 65 років для чоловіків і до 60 років для жінок, дозволяючи їм продовжити роботу у старшому віці лише за умови отримання дозволу міністра юстиції.

Європейська комісія почала процедуру притягнення Польщі до відповідальності через цей закон. У результаті він був змінений в 2018 році. Новий текст закону більше не містив різного віку виходу на пенсію для чоловіків і жінок, а рішення про продовження терміну їх повноважень мала ухвалювати Рада суддів Польщі, а не міністр юстиції.

У своєму висновку у четвер генеральний адвокат Суду ЄС Євгеній Танчев заявив, що закон порушує рівноправне ставлення до чоловіків і жінок. Адвокат також стверджує, що закон не містить гарантій непорушності і незалежності суддів.

«Знижуючи вік виходу на пенсію для суддів судів загальної юрисдикції і надаючи міністрові юстиції право продовжувати термін роботи таких суддів, Польща порушила свої зобов’язання за законодавством ЄС», – йдеться у висновку Танчева.

Ця справа є частиною більш широкого конфлікту між Польщею та ЄС з приводу масштабних реформ в системі правосуддя, які PiS здійснила після приходу до влади в 2015 році.

Суд ЄС схильний ухвалювати рішення, прислухаючись до рекомендацій генерального адвоката, проте не зобов’язаний це робити.

Остаточний вердикт у справі суд винесе згодом.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *