Гетманцев назвав розмір держборгу на кінець року

Державний борг України в гривневому еквіваленті на 31 грудня 2021 року становитиме близько 2,64 трлн грн або 52,3% ВВП.

Про це розповів голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«За 10 місяців з початку року показники держборгу у гривні, держборгу на душу населення, держборгу до ВВП знизилися. Держборг у гривні знизився на 4,4%, або на 113,3 млрд грн. У валютному еквіваленті держборг зріс на 2,6%, або на $2,38 млрд. Основна причина таких різноспрямованих тенденцій – зміцнення курсу гривні щодо долара за відсутності значних обсягів розміщення нового держборгу для фінансування дефіциту бюджету», – зазначив він.

За даними Гетманцева, за січень- жовтень держборг на душу населення знизився на 3,8% – до 59,1 тис. грн на особу (-2,3 тис. грн на особу порівняно з початком року). При цьому співвідношення держборгу до ВВП зменшилось із 60,8% на кінець 2020 року до 48,3% ВВП на 31 жовтня 2021 року.

У той же час темпи акумулювання держборгу під кінець року прискоряться.

За оцінками комітету, на 31 грудня цього року держборг у гривневому еквіваленті становитиме близько 2 640 млрд грн, або 52,3% ВВП.

Гетманцев зауважує, що підсумкова цифра держборгу багато в чому залежатиме від того, чи Міністерство фінансів використовуватиме для фінансування дефіциту залишок від розподілу SDR (спеціальних прав запозичення), чи обійдеться борговими інструментами.

Проте незважаючи на прискорення приросту держборгу під кінець року, його динаміка впродовж року залишиться стриманою, а боргове навантаження на економіку знизиться та повернеться до параметрів боргової безпеки, визначених Бюджетним кодексом (не більше 60% ВВП).

Стриманій динаміці держборгу зокрема сприяє відносна валютна стабільність (за підсумками року очікується зниження середньорічного курсу гривні до долара на 1,4% (з 26,96 до 27,35 грн/$), розподіл МВФ на 1,9 млрд SDR або $2,7 млрд, трохи більше половини з якого на 1 грудня 2021 року було використано на фінансування дефіциту держбюджету, та менший, ніж планувалося, фактичний дефіцит бюджету і фіскальна консолідація протягом більшої частини року.

В останньому інфляційному звіті НБУ оцінював розмір держборгу на кінець року у 2 704 млрд грн, або 52,1% ВВП.

МВФ прогнозує держборг України на кінець року в 2 622 млрд грн, або 50,3% ВВП.

Кабмін затвердив середньострокову стратегію управління держборгом на 2021-2024 роки, яка передбачає, що держборг скоротиться до 47% ВВП.

За даними Мінфіну, на кінець жовтня держборг становив 2438,6 млрд грн, а в іноземній валюті – $92,63 млрд.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *