Голова Нацбанку обговорив з IFC і Світовим банком спільні проєкти

Голова Національного банку Кирило Шевченко на зустрічі з керівниками Міжнародної фінансової корпорації (IFC) і Світового банку обговорив співпрацю в межах поточних і майбутніх проєктів.

За даними НБУ, Шевченко зокрема обговорив із тимчасовим керуючим директором і виконавчим віцепрезидентом IFC Стефані фон Фрідебург проєкти з підвищення доступності фінансових послуг в Україні.

НБУ та IFC спільно працювали над створенням кредитного реєстру НБУ, підвищенням доступності фінпослуг в Україні, зокрема впровадженням нових фінансових продуктів та цифрових послуг, захистом прав споживачів.

«Мені приємно відзначити, що спектр нашого співробітництва розширюється з кожним роком. Національний банк не планує втрачати звання лідера реформ у фінансовому секторі. Серед наших напрацювань – ініціативи з розвитку сталого й зеленого фінансування в Україні. Ми дуже раді приєднатися до мережі банкінгу (Sustainable Banking Network), яка об’єднує фінансових регуляторів і банківських асоціацій з країн, що розвиваються, та створена під егідою IFC. Ми розуміємо, які виклики створює зміна клімату для сталого розвитку держави. Серед перших кроків у розвитку зеленого фінансування, які ми вже зробили, – створили для банків гнучкі умови для реструктуризації боргів виробників «зеленої» електроенергії», – зазначив Кирило Шевченко.

Також серед запланованих спільних проєктів – удосконалення роботи публічного кредитного реєстру, посилення функції захисту прав споживачів, підвищення рівня фінансової грамотності, розробка національної стратегії фінансової інклюзії України, поширення досвіду ЄС з віддаленої ідентифікації та верифікації клієнтів фінустанов.

Голова НБУ також наголосив, що підтримка IFC є важливим елементом успіху України. Також співпраця є важливою, враховуючи плани зі зменшення частки держави у банківському секторі.

Сьогодні найближче до часткової приватизації є Укргазбанк в угоді з IFC. Фактично процес уже знаходиться на узгодженні технічних аспектів, і НБУ очікує на успішне закриття угоди.

Шевченко також обговорив зі Світовим банком спільну роботу для зміцнення фінансової системи України. Зокрема йшлося про спільні проєкти з реформування державного банківського сектору, небанківського фінансового сектору (спліт), реформування національної платіжної системи, удосконалення системи врегулювання неплатоспроможних банків, впровадження наглядових технологій (SupTech), а також над зниженням частки непрацюючих кредитів у банках.

«Ми високо цінуємо довготривалі відносини та підтримку, яку Група Світового банку надає Національному банку та Україні в цілому. Дуже важливо, що нашим спільним пріоритетом є зміцнення фінансового сектору та закладення основ для надійного розвитку кредитування», – зазначив Кирило Шевченко.

Він також наголосив, що підтримання незалежності Нацбанку є одним із пріоритетів сьогодні.

Нагадаємо, голова НБУ знаходиться з офіційним візитом у США, де 8-13 листопада проводить зустрічі з керівництвом МВФ, Світового банку та IFC.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *