Горбатюк сумнівається, чи підпише керівництво ГПУ підозру суддям ОАСК

Керівник управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України (ГПУ) Сергій Горбатюк висловлює невпевненість у тому, чи підпише керівництво ГПУ підозри суддям окружного адміністративного суду Києва, де днями провели обшуки. Про це він сказав в інтерв’ю DW, опублікованому 28 липня 2019 року.

Підозри щодо суддів як документ мають бути підписані Генеральним прокурором чи його заступником. “Зараза підозри направлені на підпис новому заступнику Генерального прокурора Сергію Кізю (призначений 3 липня 2019 року.). Такий у нас регламент. Ми цій людині вперше направляємо документи, тому наразі не знаємо, наскільки швидким буде розгляд та його результат”, – зазначив Горбатюк.

При цьому він додав, що “попередні заступники генпрокурора Анжела Стрижевська та Юрій Столярчук, які курували наше управління, упродовж останнього року жодної підозри на суддів не підписали, а ми підготували їх понад десять, зокрема щодо “майданівських справ”. Не знаю, як буде у цій ситуації, але це важливий фактор для того, щоб судді набули статусу підозрюваних, для відсторонення їх від посад. Це вагомо не тільки для розслідування цієї справи, а й для функціонування держави взагалі”.

Горбатюк також заявив про наміри провести обшуки не лише в приміщенні Окружного адмінсуду Києва, а й безпосередньо в кабінетах суддів. Однак, за його словами, частину цих обшуків не погодило керівництво ГПУ. “Генпрокурор Юрій Луценко спочатку відмовляв у зустрічах, а потім просто поїхав у відпустку”, – зазначив очільник Управління спецрозслідувань ГПУ.

26 липня 2019 року НАБУ повідомило, що детективи Бюро спільно зі слідчими Управління спеціальних розслідувань ГПУ здійснили санкціоновані слідчі дії у приміщеннях Окружного адміністративного суду міста Києва та Суворовського районного суду м.Одеси в межах розслідування можливого вчинення кримінальних правопорушень головою та окремими суддями ОАСК.

Неправомірні дії з боку ГПУ та НАБУ свідчать про спроби тиску на суддів та їх дискредитацію, – у свою чергу заявили у прес-службі ОАСК.

Як зазначили у Суді, “слідчі дії проводяться за старим відомим сценарієм – на підставі ухвали суду (цього разу – Деснянського районного суду міста Чернігова) з порушенням територіальної підсудності справи. Клопотання про проведення обшуку було подано слідчим Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України до суду, який знаходиться в Чернігові. Крім того, слід зазначити, що вказаний структурний підрозділ ГПУ було утворено для розслідувань справ Майдану під керівництвом Горбатюка, а питання можливих правопорушень з боку суддів не відноситься до сфери компетенції цього Управління”.

Суто з вимог КПК України досить сумнівним є можливість НАБУ проводити досудове розслідування без процесуального керівництва прокурорів САП. А якщо проводить досудове розслідування Управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури, то як тоді може бути в групі НАБУ? Якщо Бюро згідно до вимог КПК України здійснює досудове розслідування виключно в межах своєї компетенції? Якщо ж досудове розслідування проводилося без процесуального керівництва САП, то знову ж таки яка процесуальна цінність отих записів, – сказав у коментарі Резонансу аналітик «Kyivstratpro» та голова Адвокатського об’єднання “Бебель, Демура і партнери” Олексій Бебель.  – Виходячи з викладеного можна поставити такі запитання: 1) Як насправді виникло це кримінальне провадження? 2) Чи у допустимий спосіб з точки зору вимог процесу проводилися НСРД? 3) Які саме докази у межах НСРД здобуто у справі Майдану? А якщо не здобуто, то чому? 4) Яка причина такої тривалої реалізації матеріалів кримінального провадження?

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *