Готується запуск другого та третього рівнів пенсійної системи

Законопроєкт про другий рівень пенсійної системи вже зареєстрований у Верховній Раді, а про третій – буде поданий до кінця року.

Про це повідомив глава НКЦБФР Тимур Хромаєв в інтерв’ю.

«У нас є законопроєкт про другий рівень пенсійної системи, до кінця року ми запропонуємо законопроєкт про інститути спільного інвестування (ІСІ), який буде включати в себе третій рівень пенсійної системи і підвищення якості функціонування компаній з управління активами», – сказав він.

При цьому основною проблемою при проведенні пенсійної реформи Тимур Хромаєв вважає недовіру інвесторів і вкладників до тих, хто управляє коштами. «Тому нам не потрібно вигадувати велосипед, а потрібно привести наше законодавство у відповідність до вимог до ІСІ, які є в усьому світі. Недовіра з’являється саме там, де низький рівень надання послуг», – вважає голова комісії.

Нестачі в інструментах для інвестування коштів Тимур Хромаєв не бачить.

«Ми зараз знаходимося в точці ухвалення рішення, куди нам вкладати гроші, яких у нас немає, адже ми поки не розуміємо, скільки в нас буде пенсійних відрахувань. Я намагаюся всім абсолютно чітко пояснити: кількість інструментів, які є в Україні, відповідає обсягу грошових коштів, якими зараз оперують учасники ринку. Після ухвалення законів про другий і третій рівні пенсійної системи грошей автоматично більше в 10 разів не стане», – говорить чиновник.

Він стверджує, що кількість інструментів, які є в Україні, відповідає обсягу грошових коштів, якими зараз оперують учасники ринку. «Зараз керуючим активами доступні ОВДП, невеликий обсяг акцій, муніципальних та корпоративних облігацій. І це повністю відповідає поточному обсягу інвестиційних коштів в Україні», – пояснив він.

Парламент 19 червня прийняв в цілому законопроєкт № 2284, який істотно розширює кількість інвестиційних інструментів, доступних в Україні.

«Інструменти з’являються тоді, коли учасники ринку створюють їх. Емітентам потрібно провести роботу і випустити акції або облігації. Робота зі створення інструментів дуже копітка. Від моменту ухвалення закону і до його реалізації може минути кілька років», – вважає Тимур Хромаєв.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *