Громадянин світу: чому Банкова залишила Корбана без паспорта

В українську політику повертаються скандали та інтриги, які на тлі відкритого вторгнення РФ мали б залишитися в минулому. Офіс президента (ОП) Володимира Зеленського викрили у підготовці таємного указу щодо позбавлення українського громадянства олігарха Ігоря Коломойського, голови тероборони Дніпра Геннадія Корбана та депутата від забороненої ОПЗЖ Вадим Рабіновича. Буквально одразу після появи повідомлень про рішення Зеленського під час спроби в’їхати до України у Корбана прикордонники вилучили його паспорт, чим фактично підтвердив реальність президентського указу. Чому Банкова могла зважитися на такий крок, читайте у матеріалі “Апострофа”.

За інформацією, озвученою народним депутатом Сергієм Власенком, Володимир Зеленський нібито позбавив громадянства десять персон, серед яких були Ігор Коломойський, Геннадій Корбан та Вадим Рабінович.

На офіційному сайті президента такого документа не опинилося. Представники Банкової утримувалися від коментарів, хоча ситуація швидко почала розпалюватися. Головний редактор видання “Цензор.нет” Юрій Бутусов з посиланням на джерела у військовій розвідці повідомив, що основною мішенню тут є Геннадій Корбан, який, як упевнені в Офісі президента, стоїть за історією з “наїздом” конгресвумен Вікторії Спартц на Андрія Єрмака та його заступника Олега Татарова.

Такі новини до останнього моменту виглядали просто чутками. Тим більше що на фотокопії документа підпису президента не було. Все змінилося, коли Геннадій Корбан вирішив в’їхати до України, повертаючись із Європи, куди він їздив відвідати родину. На кордоні співробітники Прикордонної служби вилучили у Корбана паспорт на тій підставі, що його громадянство “припинено”.

Дурність чи злий намір?

Закономірно, що до Офісу президента виникло ще більше незручних питань. Деякі оглядачі вбачають у цьому суто політичне протистояння між Києвом та регіональним істеблішментом.

“В Офісі президента панує “запаморочення від успіхів”, загострене манією переслідування. Там вкрай болісно реагують на будь-які критичні висловлювання на свою адресу і навіть просто недостатньо компліментарні. Корбан та Філатов відкрито критикували окремі рішення ОП, які заважали будувати оборони Дніпра. Команда Зеленського, яка вже готується до виборів (хоча війна триває), розглядає Корбана та Філатова як прямих конкурентів, які мають політичний та медійний вплив. Їх наперед намагаються нейтралізувати політично. У тому числі через позбавлення громадянства”, – пояснив “Апострофу” політичний аналітик Олександр Кочетков.

Утім, тут ми, швидше за все, можемо спостерігати одразу багатошаровий політичний “пиріг”. Почнемо з того, що Корбана неодноразово пов’язували із заступником голови ОП Кирилом Тимошенком – батько близького соратника Зеленського Владлен Тимошенко протягом багатьох років працював топ-менеджером у компаніях, пов’язаних з Корбаном. Враховуючи внутрішні конфлікти всередині ОП, удар по дніпровському бізнесмену-політику, який має дуже неоднозначну репутацію, може бути націлений на Кирила Тимошенка та його політичних партнерів.

Хоча, звісно, якщо у Геннадія Корбана вирішили відібрати паспорт лише через те, що він у спілкуванні з американськими політиками нібито сказав щось зайве, це виставляє українське керівництво в темному світлі.

“Думати, що Геннадій Корбан у спілкуванні з Вікторією Спартц міг її налаштовувати проти Андрія Єрмака, просто безглуздо. Якщо Філатов може різко висловлюватися у себе у Facebook, то в реальному спілкуванні (мені це добре відомо з особистого досвіду) він більш стриманий. Теж саме стосується Геннадія Корбана, якого можна назвати людиною з 90-х. Він зважує кожне слово. Тим більше, у спілкуванні з іноземцями”, – каже Олександр Кочетков.

З юридичною стороною справи також не чисто. Формально є лише три можливості для позбавлення громадянства – добровільне набуття громадянства іншої країни, отримання українського паспорта обманним шляхом та добровільна служба в армії іншої країни. Згідно з повідомленнями у ЗМІ, Вадим Рабинович має паспорт України та Ізраїлю, а в Ігоря Коломойського – України, Ізраїлю та Кіпру. Чи є друге громадянство у Геннадія Корбана – невідомо.

Коломойський та олігархічний реєстр

Ігор Коломойський свого часу жартував, що українське законодавство забороняє мати два громадянства, але про три паспорти в законі не йдеться. Він прямо говорив про це, бо розумів, що забрати в нього з цієї причини українське громадянство – справа дуже клопітна.

“З юридичної точки зору, позбавлення громадянства – складна процедура. Формально це можливо у зв’язку з нормою про те, що людина добровільно набула громадянства іншої країни, але на практиці механізми не відпрацьовані. Відібрати громадянство у того, хто народився на території України, майже неможливо. Але коли в справу вступає політична доцільність, то процес помітно прискорюється. Уже були приклади того, як політичним рішенням забирали громадянство, а потім програвали суди”, – каже “Апострофу” юрист Ростислав Кравець.

Під час перебування Петра Порошенка президентом було два великі скандали з позбавленням громадянства – екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі та екс-нардепа Андрія Артеменка. Саакашвілі після обрання Володимира Зеленського отримав паспорт назад, а Артеменко, програвши суди, нині мешкає в Канаді.

Версія про те, що у Коломойського забрали паспорт, щоб “врятувати” його від реєстру олігархів, себе не виправдовує. Як заявив секретар РНБО Олексій Данилов, до реєстру можуть потрапити і іноземці, які відповідають “олігархічним критеріям” – політичну та фінансову вагу, а також вплив на ЗМІ.

Відповідно, виникає друга версія – що має місце гра перед Заходом і, насамперед, США, які мають конкретні юридичні питання до пана Коломойського, який потрапив під американські санкції.

“Західні партнери мали претензії щодо впливу Ігоря Коломойського на Офіс президента і особисто главу держави. Ось Банкова показала, що впливу ніякого немає, якщо вже Володимир Зеленський зважився забрати у Ігоря Коломойського громадянство. Після таких новин заяви про близькість Коломойського до ОП з боку виглядатимуть абсурдом, але, як усе складається насправді, знатиме лише вузька група осіб”, – каже Ростислав Кравець.

На жаль, в умовах критичної залежності від західної військової та фінансової допомоги такі юридичні “кульбіти” не обіцяють українському керівництву нічого доброго.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *