Гроші для безробітних: експерти попереджають про велику дірку у Фонді з безробіття

Подія: Центр аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської школи економіки повідомляє у Telegram, що грошей Фонду з безробіття на всі виплати не
вистачить.

Деталі: За словами експертів, у квітні Кабмін виділив Фонду з безробіття 6 млрд грн з Ковід-Фонду на покриття додаткових витрат, пов’язаних зі зростанням безробіття через карантин (з них 1,3 млрд грн — це кредит). “Але цих коштів не вистачить”, — зауважили аналітики Київської школи економіки. Адже у січні-квітні зростання надходжень від ЄСВ (за рахунок яких фінансується Фонд) становило лише 6,5%. А суто за квітень вони взагалі впали — на 3,8%. Експерти кажуть, що існує значний ризик того, що Фонд буде дефіцитним, навіть без збільшення динаміки кількості безробітних. “Якщо за результатами року зростання надходжень від ЄСВ не відбудеться, дефіцит Фонду без збільшення кількості безробітних становитиме 1,7 млрд грн. А з очікуваним збільшенням безробітних — щонайменше 3 млрд грн”, — підсумували аналітики.

Коментарі: За даними Державної служби зайнятості, щодня близько 6-7 тисяч українців реєструються як офіційні безробітні. Ексміністр економіки Тимофій Милованов прогнозує, що через карантин та кризу від 170 до 500 тисяч громадян втратять роботу. Експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко у коментарі “Слово і Діло” підкреслив, що у держави немає коштів, щоб утримувати або хоч якось підтримувати таку кількість безробітних. Він уточнив, що Україна в економічному плані не була готова до обмежувальних заходів, оскільки нема ані резервів, ані грошей. При цьому держава обрала найпростіший спосіб боротьби з інфекцією: все зупинити і заборонити.

Безробітні масово скаржаться, що їм затримують належні виплати. “Проблеми можуть бути пов’язані з тим, що місцевим фондам зайнятості не перерахували із “центру” кошти, — коментує Експресу адвокат Ростислав Кравець. — Мабуть, на рахунках нічого немає, тому на місцях викручуються, як можуть. Але все одне відповідальнсіть за невчасні виплати покладається на них”. Експерт переконаний, що поки увага суспільства і, зокрема, перших осіб держави не буде прикута до цього питання, то на місцях чинитимуть свавілля. Юрист радить безробітним, яким затримують виплати, звертатися в усі можливі органи зі скаргами: у безпосередній центр зайнятості, Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, у Мінсоцполітики, зрештою, писати у Кабмін чи в Офіс президента.

газета Експрес

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *