Хакери “зламували” нотаріусів вірусами на користь високопосадовців

Група “чорних реєстраторів” зламувала комп’ютери нотаріусів і виводила з-під арешту об’єкти нерухомості. “Бенефіціарами” цієї схеми, стали, зокрема, підприємства нардепа Вадима Новинського, батько головного митника України Євген Нефьодов і сім’я високопосадовця Нацполіції Євгена Шевцова.

 

 

Про це йдеться у розслідуванні Данила Мокрика для телепрограми “Наші Гроші з Денисом Бігусом”.

Уточнення: в сюжеті ми говоримо, що приміщення, яке “прокрутили” через схему – це приміщення ресторану “Touch Cafe” на першому поверсі. Виправляємося: приміщення, співвласницею якого є Альона Шевцова і яке “пройшло” через згадані в сюжеті події – не ресторан, а 600 квадратів над рестораном, на 4-му поверсі.

У вересні минулого року СБУ разом із кіберполіцією затримали групу “чорних реєстраторів”. За даними слідства, ця група розсилала нотаріусам електронні листи із вірусами – нібито від імені державних органів – і таким чином отримувала віддалений доступ до їхніх комп’ютерів. Цей доступ вони використовували для того, щоби знімати арешти з нерухомості у Державному реєстрі.

“Група пропонувала замовникам свої послуги за кошти від 7 до 50 тис. доларів”, – уточнила речниця СБУ Олена Гітлянська. Свої послуги “чорні реєстратори” пропонували, зокрема, у месенджері Telegram.

При цьому учасники групи добре орієнтувалися, яким саме чином знімати арешти з нерухомості, адже деякі із них працювали в органах юстиції (зокрема, на посаді державних виконавців).

Хакери “зламували” нотаріусів вірусами на користь високопосадовців

Як з’ясували журналісти Bihus.Info, скористалися такими “зламами” нотаріусів у тому числі й українські високопосадовці.

Так, у 2015 році підприємство “Амстор” з бізнес-групи нардепа Вадима Новинського продало торгівельний центр в Запоріжжі на наступний день після того, як з нього зняли арешт від імені нотаріуса Надії Бовбалан. При цьому підставою для зняття арешту було вказано рішення Апеляційного суду м. Києва, якого цей суд насправді не виносив. Нотаріус Надія Бовбалан стверджує, що не здійснювала такої операції в реєстрі, а на її комп’ютері виявили віруси.

Хакери “зламували” нотаріусів вірусами на користь високопосадовців

Також на підставі фіктивного рішення суду у 2015 році зняли арешт із квартири, яка належала Євгену Нефьодову – батькові голови Державної митної служби Максима Нефьодова. Того ж дня Євген Нефьодов продав квартиру братові своєї дружини, Юрію Заваликуту.

Після цього квартира іще декілька разів змінила власника. Юрій Заваликут продав його Анні Нефьодовій – сестрі головного митника країни. Вона після цього подарувала приміщення матері – Галині Нефьодовій.

Хакери “зламували” нотаріусів вірусами на користь високопосадовців

Також “бенефіціаром” зламу комп’ютера вже згаданої нотаріуса Надії Бовбалан стала Альона Шевцова – дружина начальника відділу Головного слідчого управління Нацполіції Євгена Шевцова. Їй у 2016 році подарували частину ресторану в центрі Києва, з якого схожим чином зняли арешт у 2015 році.

В жовтні 2015 року приміщення належало бізнесмену Олексію Кікірешку, і було під арештом через борги. На наступний день після того, як від імені Надії Бовбалан з ресторану зняли арешт, підприємець подарував його Людмилі Кікірешко – очевидно, своїй матері.

Альона Шевцова отримала половину цього приміщення у подарунок в серпні 2016 року.

Водночас кримінальне провадження щодо цієї групи “чорних реєстраторів” розслідує Головне слідче управління Національної поліції, в якому працює і Євген Шевцов.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *