Хакери зняли з банківських рахунків українців 20 млн грн

СБУ припинила діяльність хакерського угрупування, яке викрало з рахунків клієнтів банківських систем понад 20 млн грн.

Кіберфахівці СБУ встановили, що хакери розсилали вірусне програмне забезпечення на електронні поштові скриньки для отримання несанкціонованого доступу до системи «Клієнт-банк».

Після цього зловмисники незаконно переводили кошти з рахунків фізичних та юридичних осіб на підставні банківські рахунки та виводили в готівку. За попередніми даними, збитки від діяльності хакерів становлять понад 20 млн грн.

СБУ провела обшуки в Київській і Івано-Франківській областях та Одесі спільно із кіберполіцією. Загалом проведено 34 обшуки за місцями проживання фігурантів справи, а також у приміщеннях, де знаходилось серверне та комп’ютерне обладнання.

Обладнання вилучено разом із мобільними терміналами, банківськими картками та документами, що будуть долучені до матеріалів слідства.

Наразі 5 особам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 361, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 361-1, ч. 5 ст. 185 та ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

Одному підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді арешту. Ще двом – цілодобовий домашній арешт. Стосовно інших двох фігурантів здійснюється розгляд клопотань щодо обрання запобіжних заходів у вигляді арешту. Слідчі дії тривають.

СБУ нагадує, що в зв’язку з переведенням на дистанційну роботу великої кількості українців через коронавірусний карантин, у мережі Інтернет активізувались кібершахраї, які намагаються заволодіти приватною інформацією та коштами з банківських рахунків населення.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *