Хрещатик під водою. Як нічна злива затопила вулиці Києва

У Києві зливоприймачі не справлялись з великою кількістю опадів, яка випала у проміжку з 3 до 4 години ранку. Через це утворювались великі за площею підтоплення на Хрещатику, Подолі та Дорогожичах. На центральній вулиці вода навіть затопила підземний перехід на Бессарабці. За словами свідків, звідти вона потрапила до торговельного центру Метроград, в якому підтопила чимало магазинів. Про це – у сюжеті Радіо НВ.

Знову підтопило тонель на Дорогожичах

Через пориви вітру на Хрещатику зірвало банер з гастроному, який горів минулого року. Конструкція потягнула за собою частину пошкодженого фасаду. Рятувальники разом із працівниками комунальних служб перекрили для проходу частину тротуару на розі вулиць Богдана Хмельницького та Хрещатика, прибрали відірвані елементи, повідомив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Київської міськдержадміністрації Роман Ткачук.

Зранку також перекрили рух транспорту на Хрещатику на проміжку від бульвару Шевченка до вулиці Богдана Хмельницького – комунальники розчищали проїзджу частину від багнюки та пульпи. За словами Ткачука, довелось припинити рух транспорту і в тонелі на Дорогожичах. Його знову, як і місяць тому, підтопило. Комунальники викачували звідти воду та мул, додав Ткачук.

Поломані дерева

Наразі екстремальних ситуацій через зливу у місту не виявили, повідомив перший заступник директора Департаменту міського благоустрою КМДА Тарас Панчій. Найбільше клопоту комунальникам і транспорту завдають повалені дерева, які впали через негоду. За словами Панчія, інформація про випадки пошкодження автівок від повалених дерев поки не надходила.

“Попадало багато дерев у Шевченківському районі, Солом’янському, на Троєщині декілька”, – розповів Панчій.

У соцмережах вже почали з’являтись світлини не лише повалених дерев, але й ліхтарних стовпів, які попадали просто на автомобілі. Згодом стало відомо, що через негоду було повалено більш як 200 дерев та 5 опор електропередач.

Жодного стихійного лиха вночі у Києві не було, зазначила синоптик українського Гідрометцентру Людмила Савченко. За даними спостережень спеціальних станцій, кількість опадів свідчить лише про помірні дощі.

Загалом найближчим часом і до кінця цієї доби у західних, північних регіонах, Вінницькій та Черкаській областях очікуються грози, місцями сильні зливи, град та шквали 15-20 м за секунду, а подекуди 24 м за секунду, додала синоптик.

Що робити жертвам повалених дерев

Для отримання компенсації за збитки, наприклад, пошкоджену деревом машину або знищений водою товар в магазині, потрібно насамперед викликати на місце події поліцію, зазначив адвокат Ростислав Кравець. Поліцейські повинні скласти протокол.

Далі потрібно з’ясувати, на балансі якого коммунального підприємства знаходиться та чи інша ділянка дороги. Адвокат спочатку радить вирішити цю суперечку у позасудовому порядку. Якщо міська влада не погодиться, то постраждалим варто йти до суду.

Піщано-соляна суміш, якою посипають дороги взимку, забиває дощову каналізацію. Також нормально стікати воді заважає сміття від численних МАФів, розповів колишній перший заступник голови Київської міськдержадміністрації Олександр Мазурчак.

Незважаючи на інтенсивну розбудову міста, ливневі колектори не розширяються, кількість їх не збільшується. Це впливає на пропускну здатність колекторів – дощова каналізація просто не встигає прийняти усю воду під час сильних злив.

Нічна злива у Києві змінила рух деяких маршрутів наземного пасажирського транспорту, попередили у Київпастрансі. Так на вулиці Глибочицькій в напрямку Старовокзальної заблоковано рух трамваїв маршруту №18 через занесення колії піском.  

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *